- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A tejfehérje allergia tünetei

Weboldalunk fő témája a laktózérzékenység azaz laktóz-intolerancia vagy más néven a tejcukor érzékenység. Mint a nevében is benne van a laktózérzékeny betegek a tej egyik összetevőjére nevezetesen a tejcukorra azaz a laktózra érzékenyek. A laktóz-intolerancia nem allergia, hanem egy felszívódási zavar.

Ezzel szemben a tejallergia – helyesen tejfehérje allergia

a tejben található fehérjékre (kazein és savófehérjék) adott allergiás immunreakció.

A tejfehérje allergia tünetei. Tejallergia jelei [1]

tejfehérje allergia bőrtünetekkel is jelentkezhet

Akik először tapasztalják saját magukon vagy gyermekükön a tejfogyasztás után a tüneteket, még nincsenek tisztában azzal, hogy mitől jelentkeztek az amúgy részben hasonló tünetek, ezért mai cinkünkben a tejallergia tüneteit fejtjük ki részletesen.

Hazánkban leggyakoribb ételallergia a tejfehérje allergia, mely főként a gyermekkora jellemző. Szervezetünk problémái, így az allergiák is tünetekként manifesztálódnak. A táplálékallergiák tünetei igen változatosak, és gyakran más betegségeket utánoznak, ezért sok esetben nehéz fényt deríteni a panaszokat kiváltó ételre, italra. A tünetek nem étel specifikusak, tehát egyfajta allergén többféle tünetet is okozhat, és ugyanazt a tünetet akár többféle allergén is kiválthatja.

A táplálékallergiákban, így a tejfehérje allergiában is a következő tünetek a leggyakoribbak.

A tejfehérje allergia bőr- és nyálkahártyatünetei

Bőrünk és nyálkahártyánk az egyik leggyakrabban érintett szerv az allergiák esetében. Gondoljunk csak bele, hiszen az összes táplálékunk először az ajkainkkal, majd a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik. A tej által kiváltott reakciók lehetnek koraiak, szinte azonnal megjelennek, vagy későiek, napokkal a tej (allergén) elfogyasztása után jelentkeznek.

A tejfehérje allergia nyelőcső és gyomor tünetei

A szájüreg és nyelőcső után a gyomorral és a bélrendszerrel érintkezik az elfogyasztott étel. A tápcsatorna egész területén kialakulhatnak allergiás tünetek.

A tejfehérje allergia bélrendszeri tünetei

A nem megfelelően lebontott tejfehérje a vékony- és vastagbél nyálkahártyáját károsíthatja, ilyenkor gyulladás alakulhat ki. A bélrendszer gyulladása miatt emésztési és felszívódási zavarok, majd ebből kifolyólag különböző hiányállapotok, fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

A tejfehérje allergia légúti tünetei:

A tejfehérje allergiának (tejallergia) nagyon sokféle tünete lehet, enyhétől a súlyosig, de egyik sem elhanyagolható. A tünetek alapján minden esetben szakembernek kell felállítania a pontos diagnózist.

Fontos a tüneteket kiváltó allergén azonosítása, mert az ételallergiák egyetlen kezelési módja a tüneteket kiváltó étel kihagyása az étrendből.

Éppen ezért  a tejallergiás beteg nem fogyaszthat tejet, tejszármazékot tartalmazó ételeket, számukra a laktózmentes tej sem jelent megoldást. Jó hír viszont, hogy a gyermekkori tejfehérje allergiát a gyermekek ki is nőhetik, így felnőtt korra problémamentesen tudnak tejet, terméket fogyasztani. Weboldalunk számos tejmentes recept [2]is megtalálható.

Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy gyermeke tejfehérje allergiás mindenképp forduljon a megfelelő szakemberhez, allergológushoz vagy gasztroenterológushoz.

Kihez  fordulhat tejallergia vizsgálatra?

Háziorvosától kérhet beutalót ingyenes kivizsgálásra, de magán úton sorbaállás és várólista nélkül – igaz térítés ellenében – elvégeztetheti a tejallergia tesztet az erre szakosodott diagnosztikai központokban is, ahol laktóz-intolerancia vizsgálatokat is végeznek. Weboldalunk térképén is számos ilyen labort talál [3].