Korábbi cikkeinkben sokszor volt már téma a laktózérzékenység kezelése során alkalmazható különböző laktáz enzim készítmény (tabletta, csepp, por).
Most egy új laktáz enzim tabletta megjelenése során újból aktuális a téma.
A laktózérzékenyek szervezete nem vagy nem kellő mennyiségben termel laktáz enzimet, amely felelős a szervezetbe bevitt tejcukor azaz laktóz lebontásáért. A tejcukor a tejben és tejtermékekben jelen van – kivéve persze a laktózmentes készítmények, amelyben a gyártók a laktózt a gyártás során laktáz enzim segítségével egyszerű cukrokká alakítják.
A laktózt tűrő [1] emberek szervezetében a vékonybélben termelődő laktáz enzim bontja le a laktózt (amely egy diszacharid) egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra). A laktáz enzim termelődése a kor előre haladtával vagy betegségek miatt is csökkenhet, ami miatt kialakulhat a laktózérzékenység – akár átmenetileg is [2].
A laktózérzékenyek szervezete nem emészti meg a tejcukrot a vékonybélben, hanem ez továbbkerül a vastagbélbe, ahol viszont erjedésnek indul ami miatt erős gázképzés indul meg, ez puffadást, hasi görcsöket és hányingert okoz. További kellemetlenség a savas, híg széklet ami hirtelen erős hasmenés formájában jelentkezik nem sokkal a tejtermékek fogyasztását követően. Ez igen kellemetlen meglepetés lehet nyilvános helyen vagy akár vendégségben az étkezés során a véletlenül bevitt laktóz hatására.
A laktózérzékenység azonban jól kezelhető megfelelő diétával és/ vagy laktáz enzim pótlással.
A most megjelent új laktáz enzim készítményről:
A JutaVit 5000 FCC (Food Chemicals Codex szerint) egységnyi laktáz enzimet tartalmazó tabletta.
- Egy dobozban 60 db tabletta van.
- Kíméletes megoldás a laktáz enzim pótlása közvetlenül az étkezést megelőzően.
Így a tejcukor valamint a tejcukrot tartalmazó ételek fogyaszthatóvá válnak a kellemetlen tünetek nélkül is! - Egy tablettában lévő laktáz enzim átlagosan 10g tejcukrot (laktózt [4]) képes lebontani. 2 dl (200 ml) tej hozzávetőleg 10g tejcukrot (laktózt) tartalmaz.
- Összetevők:
tömegnövelő szerek (szorbit, mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló (magnézium sztearát), maltodextrin, laktáz enzim (béta-galaktozidáz), víz, nátrium klorid. - Gyártja: JuvaPharma Kft.
- Kapható: gyógyszertárakban, webáruházakban
Használat előtt illetve további információért olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét!
Ajánlott fogyasztói ára: 1.130 Ft.
tej mennyiség | költség |
2 dl | 18.83 Ft |
1 dl | 9,42 Ft |
1 liter | 94 Ft |
Különösen hasznos a laktáz enzim használata vendégségben, étteremben, vagy olyan ételek fogyasztása előtt, ahol nem lehet meggyőződni arról, hogy minden felhasznált összetevő laktózmentes.