- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A világ népességének laktóz tűrő képessége – Európán kívül

laktózintolerancia a világon [1]Érdekességek a laktózintolerancia területi vonatkozásiban – Európán kívül

Tehát, az állati tejet eredendően nem fogyasztó társadalmakban a laktáztermelés eltérő idő alatt, de az első négy év folyamán folyamatosan, 90%-kal visszaesik.

A világon élő emberek többségénél ma is ez a folyamat működik, így a laktóz lebontásért felelős laktáz enzim termelést befolyásoló gének működése nagy eséllyel megszűnik. Viszont a fejlődés során, egyes embercsoportoknál olyan mutáció zajlott le, melynek következtében a laktáz termelés leállásának megszüntetéséért felelős kromoszóma nincs vagy nem végzi a dolgát, így aki ebben a szerencsés mutációs csoportban benne van, az ő számára nem okoz problémát a friss tej-, tejterméket fogyasztása.

Tehát egyes területeken az ember szervezete alkalmazkodott a tejfogyasztáshoz.

Ázsiában, az ázsiai lakosság körében igen nagy a laktózintolerancia:

Afrika laktózintolerancia érintettsége:

Amerikai földrészt figyelembe véve a sokféle népcsoport miatt változatos a laktózérzékenység mértéke:

Ausztrália

Antarktisz

Vallási érdekességek is vannak (egy vallási csoportot sem emelünk ki)
Egy ugyan azon vallásnál, a földrajzi helyzettől függően is vannak eltérések!

Különlegesség, de ugyanakkor értelemszerű is, hogy a tejet adó állatokból, a pásztorkodásukból magukat fenntartó népcsoportoknál, a laktóz tűrő képesség nőtt, így azon sem lehet csodálkozni, hogy egymástól jó messzire élő, akár más – más földrészen lakó, pl.: Észak – Európában és Kelet-Afrikában egymástól függetlenül a pásztorkodásból megélőknél fennmaradt a laktáz lebontási képessége

Egy nagyon jó tanács az amerikai Nemzeti Egészségügyi Hivataltól [2]:
„Mindenkinek egy tanulási folyamat során kell felmérnie, hogy étrendjükben mennyi laktózt képesek kezelni.”