Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Áfonyás sajttorta brownie ágyon – laktózmentes édesség

Nyomtatás Nyomtatás

áfonyás laktózmentes sajttortás brownieHozzávalók 1 tepsihez, azaz 16 db kockához:

Brownie alaphoz:

  • 125 g laktózmentes vaj vagy margarin + kevés a tepsi kikenéséhez
  • 150 g laktózmentes étcsokoládé
  • 2 db tojás
  • 125 g barna cukor
  • csipet só
  • 100 g búzaliszt
  • 25 g magas kakaótartalmú kakaópor
  • fél teáskanál sütőpor

Áfonyás sajttortához:

Elkészítés:

  • A tepsit vékonyan vajazzunk ki. (Mi 24×24 cm-es formát használtunk.)
  • A sütőt melegítsük elő 175 °C fokra.
  • Ha fagyasztott áfonyát használunk vegyük ki a fagyasztóból és engedjük fel.
  • Az alaphoz egy lábosban vízgőz felett olvasszuk fel a kis kockákra darabolt étcsokoládét a vajjal együtt.
  • A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, adjuk hozzá a kimért cukrot, a csipet sót és keverjük habosra a robotgéppel, végül adjuk hozzá az olvadt csokoládés-vaj keveréket.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze és apránként adjuk hozzá a masszához.
  • Az így előkészített tésztát öntsük a kivajazott formába, majd készítsük el a sajtos réteget is.
  • A krémsajtot keverjük el a tejföllel, adjuk hozzá a cukrot és a megmosott, egyesével felütött tojásokat, végül keverjük hozzá a keményítőt is és dolgozzuk sima tésztává.
  • Az áfonyát óvatosan dolgozzuk bele a tésztába, majd az így kapott krémet óvatosan simítsuk a csokoládés alapra.
  • A süteményt tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig, majd ha elkészült, tegyük sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
  • A sütőformából kivéve vágjuk fel 6×6 cm-es kockára és már tálalhatjuk is!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkozólag

Egész adag (16 db) Egy adag (1db)
Energia 4017 kcal /16790 kJ 251 kcal /1049 kJ
Fehérje 67,5 g 4,2 g
Zsír 225 g 14 g
Szénhidrát 424 g 26,5 g
Élelmi rost 21 g 1,3 g
A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.

A laktózmentes édesség receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!


ugrás az oldal tetejére