[1]Hozzávalók 1 tepsihez, azaz 16 db kockához:
Brownie alaphoz:
- 125 g laktózmentes vaj vagy margarin + kevés a tepsi kikenéséhez
- 150 g laktózmentes étcsokoládé
- 2 db tojás
- 125 g barna cukor
- csipet só
- 100 g búzaliszt
- 25 g magas kakaótartalmú kakaópor
- fél teáskanál sütőpor
Áfonyás sajttortához:
- 125 g áfonya
- 400 g laktózmentes krémsajt (ARLA Lacto free) [2]
- 250 g laktózmentes tejföl
- 70 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
- A tepsit vékonyan vajazzunk ki. (Mi 24×24 cm-es formát használtunk.)
- A sütőt melegítsük elő 175 °C fokra.
- Ha fagyasztott áfonyát használunk vegyük ki a fagyasztóból és engedjük fel.
- Az alaphoz egy lábosban vízgőz felett olvasszuk fel a kis kockákra darabolt étcsokoládét a vajjal együtt.
- A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, adjuk hozzá a kimért cukrot, a csipet sót és keverjük habosra a robotgéppel, végül adjuk hozzá az olvadt csokoládés-vaj keveréket.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze és apránként adjuk hozzá a masszához.
- Az így előkészített tésztát öntsük a kivajazott formába, majd készítsük el a sajtos réteget is.
- A krémsajtot keverjük el a tejföllel, adjuk hozzá a cukrot és a megmosott, egyesével felütött tojásokat, végül keverjük hozzá a keményítőt is és dolgozzuk sima tésztává.
- Az áfonyát óvatosan dolgozzuk bele a tésztába, majd az így kapott krémet óvatosan simítsuk a csokoládés alapra.
- A süteményt tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig, majd ha elkészült, tegyük sütőrácsra és hagyjuk kihűlni.
- A sütőformából kivéve vágjuk fel 6×6 cm-es kockára és már tálalhatjuk is!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkozólag
Egész adag (16 db) | Egy adag (1db) | |
Energia | 4017 kcal /16790 kJ | 251 kcal /1049 kJ |
Fehérje | 67,5 g | 4,2 g |
Zsír | 225 g | 14 g |
Szénhidrát | 424 g | 26,5 g |
Élelmi rost | 21 g | 1,3 g |
A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével [3] készült.
A laktózmentes édesség receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu [4] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!