[1]Receptünk tejmentes, így a „tejberizs” elnevezés csak tradíció, hiszen a receptünk növényi itallal készül, így a korrekt elnevezése: gyümölcsrizs, mert nincs köze a tejhez.
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 200 g rizs (A minőségű, hosszú vagy rövid-szemű, de használhatunk kerek-szeműt is)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 30 g kristálycukor
- 4 dl ALPRO kókuszos-mandulaital
- 50 dkg (4-6 db) nektarin (kopasz barack) vagy őszibarack
Elkészítés
- Az alaposan átmosott rizst egy lábasba mérjük.
- Felöntjük a kókuszos mandulaitallal, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, egy csipet sót, összekeverjük és kis lángon, meg-megkevergetve puhára főzzük.
- Ekkor hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot majd alaposan összekeverjük.
- Ha kész, letakarva hűlni hagyjuk.
- Ha kihűlt, átkeverjük és a felkockázott barackokkal együtt rétegesen kisebb poharakba adagoljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom 1 adagban
Energia | 1517 kJ /299 kcal |
Fehérje | 4,5 g |
Zsír | 2,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,7 g |
Szénhidrát | 64,0 g |
amelyből cukrok | 5,2 g |
A barackos tejmentes gyümölcsrizs – recept lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus [2] Nutricomp szoftverével [3].