Céklás barna rizs – az egészséges köret
Nyomtatás- 125 g barna rizs (1 főzőtasak)
- 2 közepes méretű cékla (kb. 250g pucolva)
- só, bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- marék medvehagyma (kb. 10 szál)
Elkészítés:
- A céklát hámozzuk meg, vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi és főzzük puhára kb. 10-15 perc alatt.
- Ha előfőzött, előgőzölt, főzőtasakos rizst vásároltunk, készítsük el a köretet a csomagoláson leírtak szerint, azaz tegyünk fel egy lábos sós vizet, majd ha forr, helyezzük bele a tasakot és 10-12 perc alatt főzzük készre. Villa segítségével emeljük ki a rizst, majd hagyjuk lecsepegni.
- Ha a cékla megpuhult (villával ellenőrizzük), öntsük le a levét (kb. 1dl maradjon), majd kézi botmixerrel vagy aprítógépben pürésítsük le. Ízesítsük ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagymával, sóval, borssal, majd keverjük hozzá a megfőtt, lecsepegtetett barna rizshez.
- A medvehagymát alaposan mossuk meg, majd konyhakés segítségével aprítsuk fel, végül a háromnegyedét keverjük hozzá a céklás rizshez, a maradékkal pedig tálaláskor szórjuk meg.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: Kezdő
Tápanyagtartalom 1 főre vonatkoztatva:
Energia | 188 kcal |
Fehérje | 4 g |
Zsír | 1 g |
Szénhidrát | 40 g |
Élelmi rost | 6,6 g |
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
- Címke: cékla fokhagyma köret medvehagyma rizs