- 50 dkg csirkemell
- 1-2 teáskanál olívaolaj
- sült csirke fűszerkeverék (laktózmentes!)
- 2 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 db paradicsom
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 40 dkg csicseriborsó (konzerv)
- 4-5 db sárgarépa
15-20 dkg aszalt gyümölcs (füge, mazsola, barack, áfonya vegyesen ízlés szerint) - 2 dl húsleves alaplé
- 10 dkg pirított sótlan földimogyoró
- Fűszerkeverék:
- 1 mokkáskanál őrölt kardamom
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál kurkuma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 4-5 szem fekete bors
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, bedörzsöljük a sült csirke fűszerkeverékkel és kevés olívaolajon minden oldalukat pirosra sütjük.
Ha kész, félretesszük. A fűszerkeverékhez a fűszereket mozsárban összetörjük.
A lilahagymát és a répát meghámozva felkarikázzuk, a paradicsomot feldaraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk.
Egy nagy lábasban olívaolajat hevítünk és megfonnyasztjuk rajta a lilahagymát.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a répát és 1-2 percig pirítjuk, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot és a konzerv darabolt paradicsomot is.
Rászórjuk a fűszerkeveréket, átkeverjük és kb. 10 percig főzzük, majd felöntjük az alaplével és addig főzzük – közepesnél kicsit nagyobb lángon-, míg a répa meg nem puhul.
Kb. 25-30 perc elegendő, közben a leve is elfő, ha szükséges, pótolhatjuk vízzel.
Ha megpuhult a répa, hozzáadjuk a kisebb darabokra szeletelt sült csirkét, a leöblített csicseriborsót és az aszalt gyümölcsöket is és további kb. 10 percig főzzük.
A legvégén beleszórjuk a mogyorót, összekeverjük és tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Nehézségi szint: haladó