Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Diótorta, ahogy Svájcban készítik

Nyomtatás Nyomtatás

diótorta, ahogy Svájcban készítik - laktózmentes változatbanHozzávalók 24 cm-es tortaformához:

  • Tésztához:
    • 16 dkg laktózmentes vaj
    • 30 dkg búzaliszt
    • 13 dkg porcukor
    • 1 db M-es méretű tojás
    • csipet só
    • laktózmentes vaj+ liszt a tortaformához
  • Töltelékhez:
    • 20 dkg kristálycukor
    • 2 citrom leve
    • 30 dkg durvára vágott dió
    • 1,5 dl laktózmentes habtejszín
    • 20 dkg porcukor
    • 2,5 dkg laktózmentes vaj
  • + 1 tojássárgája a tészta kenéséhez

Elkészítés:

  • A tészta előkészítése:
    • A lisztet mérjük ki és keverjük el a csipet sóval. A hideg vajat kockázzuk fel gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a liszttel.
    • A tojást mossuk meg, üssük egy tálkába és enyhén verjük fel.
    • A porcukrot szintén mérjük ki, majd adjuk az összemorzsolt liszthez és a vajhoz, majd formázzunk egy mélyedést a tészta közepébe és öntsük hozzá az előzőleg kikevert tojást.
    • A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze (hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg a vaj), majd a tészta körülbelül 1/3-át válasszuk le és tegyük a hűtőbe dobozba, vagy folpackba csomagolva.
    • A süteményformát kenjük ki vajjal és szórjuk meg vékonyan liszttel.
    • A tészta 2/3-át nyújtsuk ki kör formájúra, majd helyezzük bele a formába úgy, hogy körülbelül 3 cm-es pereme legyen. (A tésztát ujjunkkal is elegyengethetjük a formában)
    • A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra.
  • Töltelék előkészítése:
    • A diót tisztítsuk meg és vágjuk durvára.
    • A laktózmentes habtejszínt, a vajat és a porcukrot tegyük egy kisebb edénybe, és állandó keverés mellett kezdjük el kevergetni, forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről.
    • Egy másik edénybe tegyük bele a kristálycukrot és adjuk hozzá a citromok kifacsart levét.
    • A cukrot folyamatosan kevergetve olvasszuk meg. Amikor a cukor megolvadt és habossá kezd válni, keverjük még 1-2 percig (ekkor karamellizálódik), majd vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd adjuk hozzá a tejszínhez a durvára vágott dióval együtt.
  • A diótorta összeállítása:
    • A tortaformában elterített tészta tetejére öntsük rá a diós masszát és egyengessük el. A tortaforma peremén szabadon maradt tésztát hajtsuk rá a töltelékre.
    • A tészta másik 1/3-át vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk kör alakúra és fedjük le vele a diós masszát.
    • Verjünk fel egy tojást és kenjük meg vele a torta tetejét, majd villa segítségével néhány helyen szúrjuk át a tészta tetejét, hogy a sütés során keletkező gázok azon keresztül távozni tudjanak.
    • Az előkészített tortát helyezzük a sütőbe és süssük 30 percig, míg aranybarnára nem sül.
    • Az elkészült süteményt hagyjuk a formában kihűlni, hogy a töltelék is megdermedjen.
    • Tálaláskor frissen vágott dióval és/vagy porcukorral díszítsük.

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: haladó

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére