[1]Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
- Tésztához:
- 16 dkg laktózmentes vaj
- 30 dkg búzaliszt
- 13 dkg porcukor
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet só
- laktózmentes vaj+ liszt a tortaformához
- Töltelékhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 2 citrom leve
- 30 dkg durvára vágott dió
- 1,5 dl laktózmentes habtejszín
- 20 dkg porcukor
- 2,5 dkg laktózmentes vaj
- + 1 tojássárgája a tészta kenéséhez
Elkészítés:
- A tészta előkészítése:
- A lisztet mérjük ki és keverjük el a csipet sóval. A hideg vajat kockázzuk fel gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a liszttel.
- A tojást mossuk meg, üssük egy tálkába és enyhén verjük fel.
- A porcukrot szintén mérjük ki, majd adjuk az összemorzsolt liszthez és a vajhoz, majd formázzunk egy mélyedést a tészta közepébe és öntsük hozzá az előzőleg kikevert tojást.
- A tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze (hogy a kéz melegétől ne olvadjon meg a vaj), majd a tészta körülbelül 1/3-át válasszuk le és tegyük a hűtőbe dobozba, vagy folpackba csomagolva.
- A süteményformát kenjük ki vajjal és szórjuk meg vékonyan liszttel.
- A tészta 2/3-át nyújtsuk ki kör formájúra, majd helyezzük bele a formába úgy, hogy körülbelül 3 cm-es pereme legyen. (A tésztát ujjunkkal is elegyengethetjük a formában)
- A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra.
- Töltelék előkészítése:
- A diót tisztítsuk meg és vágjuk durvára.
- A laktózmentes habtejszínt, a vajat és a porcukrot tegyük egy kisebb edénybe, és állandó keverés mellett kezdjük el kevergetni, forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről.
- Egy másik edénybe tegyük bele a kristálycukrot és adjuk hozzá a citromok kifacsart levét.
- A cukrot folyamatosan kevergetve olvasszuk meg. Amikor a cukor megolvadt és habossá kezd válni, keverjük még 1-2 percig (ekkor karamellizálódik), majd vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd adjuk hozzá a tejszínhez a durvára vágott dióval együtt.
- A diótorta összeállítása:
- A tortaformában elterített tészta tetejére öntsük rá a diós masszát és egyengessük el. A tortaforma peremén szabadon maradt tésztát hajtsuk rá a töltelékre.
- A tészta másik 1/3-át vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk kör alakúra és fedjük le vele a diós masszát.
- Verjünk fel egy tojást és kenjük meg vele a torta tetejét, majd villa segítségével néhány helyen szúrjuk át a tészta tetejét, hogy a sütés során keletkező gázok azon keresztül távozni tudjanak.
- Az előkészített tortát helyezzük a sütőbe és süssük 30 percig, míg aranybarnára nem sül.
- Az elkészült süteményt hagyjuk a formában kihűlni, hogy a töltelék is megdermedjen.
- Tálaláskor frissen vágott dióval és/vagy porcukorral díszítsük.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: haladó
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!