- 400 g spenót (friss vagy 200 g gyorsfagyasztott)
- 200 ml laktózmentes tejszín
- 4 – 6 gerezd fokhagyma
- 200 g laktózmentes sajt (*ementáli sajt) + 40 g szóráshoz
- só, bors, egyéb zöldfűszerek ízlés szerint
- 500 g száraztészta (fusilli)
Elkészítés:
- A tésztát feltesszük főni. Kb. 2,5 liter enyhén sós vizet felteszünk főni, majd amikor a víz felforr, belerakjuk a száraztésztát és 5-10 perc alatt készre főzzük. Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást.
- A spenótot alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, majd egy lábosban feltesszük főni 1 dl vízzel a lábos alján. A spenót hamar összeesik és megfonnyad. Ekkor a spenótot sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd botmixerrel pürésítjük. (Elég csak a massza felét leturmixolni, így még mutatósabb lesz az ételünk. Ha fagyasztott terméket használunk, akkor elegendő azt felengedve tovább készíteni.)
- A spenótot alacsony lángon a tűzhelyen hagyjuk.
- A sajtot kis-lyukú reszelőn lereszeljük. 200 g-ot hozzáadunk a tejszínhez, majd a spenótos masszához keverjük. A maradék sajtot félretesszük.
- A kész tésztát leszűrjük, visszarakjuk a lábosba, hozzáadjuk a szószt és alacsony lángon 1 perc alatt jól átkeverjük, majd levesszük a tűzről és melegen tálaljuk.
- A kész ételt tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg.
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
* Tudta, hogy a hosszan érlelt sajtok természetes módon laktózmentesek [3]?