- 40 dkg sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1,2 liter víz
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 csipet őrölt chili
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- só, bors
- 10 dkg sózott földimogyoró
- 1 kis csokor menta
Elkészítés:
- A répát meghámozzuk, félbe, majd hosszában negyedekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
- Meglocsoljuk az olívaolajjal és 210 fokon 35-40 percig sütjük. Ha kész, a sült répákat egy fazékba tesszük, hozzáöntünk 1-1,2 liter vizet és felforraljuk.
- Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, beleszórjuk a fűszereket, hozzáadjuk a citrom levét, 1 evőkanálnyi aprított mentát és még 10 percig főzzük, ha teljesen megpuhult a répa, botmixerrel turmixoljuk.
- Közben a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, felaprítjuk és ha kész a leves, a tányérokba szedett adagokat ezzel és néhány mentalevéllel díszítjük.
- A megpirított mogyoró különleges ízt ad ennek a sokféle alapanyagból készített pikáns laktózmentes levesnek.
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézségi fok: egyszerű