Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Gőzgombóc

Nyomtatás Nyomtatás

gőzgombóc laktózmentes receptHozzávalók:
A tésztához:

  • 27 dkg búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 125 ml ALPRO rizsital
  • csipetnyi só
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dkg laktózmentes vaj
  • 25 g friss élesztő / fél tasak porélesztő

Töltelék:

  • 10 dkg szilvalekvár

A tetejére:

  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor

A vaníliasodóhoz:

  • 1,5 dl ALPRO vaníliás rizsital
  • 1 db tojás
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 30 g porcukor
  • 3 g étkezési keményítő

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és kidolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán kigömbölyítjük.
Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán kb. 6 egyenlő részre osztjuk, majd a darabokat egyenként kilapítjuk/kinyújtjuk.
Közepükre 1 kiskanál szilvalekvárt teszünk, majd becsomagoljuk a tölteléket, összecsippentjük a széleket és gombóccá formáljuk.
Párolóbetétbe tesszük a gombóc(ok)at, amit ráültetünk egy lábasra, amiben kevés vizet forraltunk, majd lejjebb vettük alatta a lángot. (A tetejére fedőt kell tenni, hogy a gőz benn maradjon.)
Fontos, hogy a párolóbetét alja ne érjen a vízbe!  A gombócokat kb. 15 percig pároljuk.

Közben elkészítjük a vaníliasodót is:
A tojást kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a rizsitalhoz, majd hozzáadjuk a vaníliát és a keményítőt és simára keverjük.
Közepes lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.

Ha kész a gőzgombóc, vaníliasodóval locsoljuk meg és a porcukorral elkevert darált mákkal megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 2 óra (kelesztéssel együtt)

Nehézségi szint: haladó

Nagyon ízletes laktózmentes édesség. A gőz feletti főzésnél kevésbé károsodnak /bomlanak el a tápanyagok, az étel illata is különlegesebb lesz, de aránylag magas szénhidráttartalmú desszert, ezért lehetőleg ritkábban kerüljön az asztalra.

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére