Gőzgombóc
Nyomtatás- 27 dkg búzaliszt
- 1 db tojás
- 125 ml ALPRO rizsital
- csipetnyi só
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dkg laktózmentes vaj
- 25 g friss élesztő / fél tasak porélesztő
Töltelék:
- 10 dkg szilvalekvár
A tetejére:
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
A vaníliasodóhoz:
- 1,5 dl ALPRO vaníliás rizsital
- 1 db tojás
- fél rúd vanília kikapart magjai
- 30 g porcukor
- 3 g étkezési keményítő
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és kidolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán kigömbölyítjük.
Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán kb. 6 egyenlő részre osztjuk, majd a darabokat egyenként kilapítjuk/kinyújtjuk.
Közepükre 1 kiskanál szilvalekvárt teszünk, majd becsomagoljuk a tölteléket, összecsippentjük a széleket és gombóccá formáljuk.
Párolóbetétbe tesszük a gombóc(ok)at, amit ráültetünk egy lábasra, amiben kevés vizet forraltunk, majd lejjebb vettük alatta a lángot. (A tetejére fedőt kell tenni, hogy a gőz benn maradjon.)
Fontos, hogy a párolóbetét alja ne érjen a vízbe! A gombócokat kb. 15 percig pároljuk.
Közben elkészítjük a vaníliasodót is:
A tojást kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a rizsitalhoz, majd hozzáadjuk a vaníliát és a keményítőt és simára keverjük.
Közepes lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Ha kész a gőzgombóc, vaníliasodóval locsoljuk meg és a porcukorral elkevert darált mákkal megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra (kelesztéssel együtt)
Nehézségi szint: haladó
Nagyon ízletes laktózmentes édesség. A gőz feletti főzésnél kevésbé károsodnak /bomlanak el a tápanyagok, az étel illata is különlegesebb lesz, de aránylag magas szénhidráttartalmú desszert, ezért lehetőleg ritkábban kerüljön az asztalra.
- Címke: búzaliszt citrom cukor élesztő kukoricakeményítő laktózmentes vaj mák rizsital szilvalekvár tojás vaníliarúd