Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Hideg laktózmentes céklakrémleves lime-al

Nyomtatás Nyomtatás

laktózmentes céklakrémleves receptHozzávalók 2 személyre:

  • 350 g cékla (2 db közepes méretű)
  • 200 g laktózmentes natúr joghurt (3,6%-os)
  • só, bors
  • fél lime

Elkészítés:

  • A céklákat lehetőleg vékonyan hámozzuk meg, mossuk meg, majd vágjuk apró kockákra. (Nehéz a hámozás, de felhasználjuk a főzőlevet is,)
  • Bő, enyhén sós vízbe tegyük fel főni és kb 45-50 percig főzzük, amíg a cékla meg nem puhul. Ha elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk.
  • Ha a cékla megpuhult, öntsük le a levét egy pohárba, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  • Ekkor adjunk hozzá kb. 150 g natúr joghurtot, 1 dl leszűrt céklalevet, fél lime kicsavart levét majd botmixerrel pürésítsük le. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy keveset a leszűrt léből.
  • A lepürésített levest tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
  • Tálaláskor díszítsük egy-egy evőkanál joghurttal.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Nehézségi szint: kezdő

A recept gluténmentes is, így gluténérzékenyek diétájába is beilleszthető.

Tápanyagtartalom egy adagra vonatkozólag

Energia 119 kcal/ 499 kJ
Fehérje 5,7 g
Zsír 3,8 g
Szénhidrát 14,9 g
Élelmi rost 4,4 g

A laktózmentes céklakrémleves receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória:

ugrás az oldal tetejére