- 350 g cékla (2 db közepes méretű)
- 200 g laktózmentes natúr joghurt (3,6%-os)
- só, bors
- fél lime
Elkészítés:
- A céklákat lehetőleg vékonyan hámozzuk meg, mossuk meg, majd vágjuk apró kockákra. (Nehéz a hámozás, de felhasználjuk a főzőlevet is,)
- Bő, enyhén sós vízbe tegyük fel főni és kb 45-50 percig főzzük, amíg a cékla meg nem puhul. Ha elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk.
- Ha a cékla megpuhult, öntsük le a levét egy pohárba, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
- Ekkor adjunk hozzá kb. 150 g natúr joghurtot, 1 dl leszűrt céklalevet, fél lime kicsavart levét majd botmixerrel pürésítsük le. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy keveset a leszűrt léből.
- A lepürésített levest tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
- Tálaláskor díszítsük egy-egy evőkanál joghurttal.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Nehézségi szint: kezdő
A recept gluténmentes is, így gluténérzékenyek [2] diétájába is beilleszthető.
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkozólag
Energia | 119 kcal/ 499 kJ |
Fehérje | 5,7 g |
Zsír | 3,8 g |
Szénhidrát | 14,9 g |
Élelmi rost | 4,4 g |
A laktózmentes céklakrémleves receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu [3] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.