Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Húsvéti spenótos quiche recept – francia sós pite

Nyomtatás Nyomtatás

Spenótos quiche recept laktózmentesHozzávalók egy 26-28 cm-es piteformához:

Tésztához:

  • 120 g hideg laktózmentes margarin / vaj
  • 240 g búzaliszt
  • csipet só
  • 50 g laktózmentes tejföl (kb.: két evőkanál)

Töltelékhez:

  • 1 db póréhagyma
  • 600 g friss spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors egyéb zöldfűszerek ízlés szerint
  • 2 dl laktózmentes főzőtejszín vagy tejföl
  • 6 db M-es méretű tojás
  • 8 db koktélparadicsom

Quiche tészta elkészítése:

  • A lisztet kimérjük, majd hozzáadjuk a felkockázott margarint, a két evőkanál tejfölt majd a tésztát gyúrni kezdjük. Ha nem áll össze a tészta, adjunk hozzá még hideg vizet, de vigyázzunk, hogy a tészta nehogy túl puha legyen.
  • Az így előkészített tésztából formáljunk golyót, majd tegyük hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük (15-20 perc).

Töltelék elkészítése:

  • A póréhagymákat megmossuk, zöld végüket levágjuk, majd hosszanti oldaluk mentén vágjuk félbe, majd apróra és kevés olajon pirítsuk meg, majd tegyük félre.
  • A spenótot alaposan mossuk meg, szárától tisztítsuk meg, majd egy lábosban tegyük fel főni 1 dl vízzel a lábos alján. Ha spenót megfonnyadt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és hozzákeverjük a póréhagymához.
  • A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk szét akkora kör alakúra, hogy ha a piteformába helyezzük, maradjon pereme is (kb.: 3 cm-es), majd tegyük a formába, egyengessük el, villával enyhén szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőnehezéket (pl. szárazbab) és tegyük be a sütőbe és süssük 5-8 percig 180°C-on. Fontos hogy a tészta ne kezdjen pirulni és ne szárítsuk ki!
  • 2 db tojást mossunk meg, majd tegyük fel főni, és főzzük keményre forrástól számított kb. 5 perc alatt.
  • A póréhagymás tölteléket ízlés szerint fűszerezzük, adjuk hozzá a tejszínt, majd ha enyhén kihült, adjuk hozzá a villával enyhén felvert 4 db tojást. (Vigyázzunk, hogy a massza ne legyen túl forró, különben a tojás el kezd főni, amint hozzákeverjük a masszához!)
  • Az elősütött tésztát vegyük ki a sütőből, majd a tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
  • A koktélparadicsomokat mossuk meg, majd vágjuk félbe és tetszés szerint halmozzuk a spenótos masszára, majd az egészet rakjuk vissza a sütőbe. 10 perc múlva vegyük ki, helyezzük rá a félbe, vagy negyedbe vágott tojásszeleteket, majd tegyük vissza további 20 percre, míg a massza teteje nem kezd pirulni.
  • Sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Elkészítés idő: kb. 1 óra

  • Tészta előkészítése: 10 perc
  • Töltelék elkészítése: 20 perc
  • Sütés: 30 perc

Nehézségi szint: haladó

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A laktózmentes receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére