Kakaós túrós minipalacsinta – a gyerekek kedvenc reggelije
NyomtatásAkár gyereknapról, akár egy átlagos hétvégi reggeliről van szó, készítsük el ezt az ízletes minipalacsintát szeretteinknek!
Hozzávaló kb. 20 db minipalacsintához:
- 250 g laktózmentes túró
- 10 g laktózmentes margarin
- 3 dl laktózmentes tej
- 100 g * búzaliszt
- fél csomag sütőpor
- 2 db M-es méretű tojás
- 3 evőkanál laktózmentes kakaópor
- 2 evőkanál kristálycukor
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A margarint olvasszuk fel, adjuk hozzá a villával jól átnyomkodott laktózmentes túróhoz, majd keverjük az egészet simára a tejjel együtt.
- A lisztet mérjük ki, keverjük el a sütőporral, végül adjuk hozzá a kristálycukrot és a kakaóport.
- A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, majd adjuk hozzá a túróhoz.
- A túrós masszához adjuk hozzá az összekevert száraz hozzávalókat és keverjük simára a tésztát.
- Ha a masszát túl sűrűnek érezzük, kevés szénsavas vízzel hígíthatunk rajta.
- Egy serpenyőt/palacsintasütőt ecset segítségével enyhén olajozzunk ki és tegyük a tűzhelyre. Ha kissé felmelegedett, merőkanál segítségével csurgassunk rá 3 kis tenyérnyit a masszából (kb. 8-10 cm átmérőjű korongokat) és hagyjuk, hogy egy kevéssé szétterüljön. A palacsintákat süssük 1-2 percig, majd óvatosan forgassuk át és másik oldalukat is süssük kb. 1 percig, majd szedjük egy tányérba és így járjunk el a maradék tésztával is.
- Minden újabb adag sütése előtt keverjük át a tésztát. Ha túlságosan besűrűsödik a massza, hígítsuk fel szénsavas vízzel.
- A kész palacsintákat fogyaszthatjuk laktózmentes natúr joghurttal és friss eperrel, de kiválóan passzol hozzá a gyerekek kedvenc mogyorókréme vagy akár bármelyik házi lekvár is.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tápanyagtartalom az egész adagra (20 db) és egy adagra vonatkozólag
Egész adag | Egy adag | |
Energia | 1299 kcal /5421 kJ | 65 kcal /271 kJ |
Fehérje | 71,6 g | 3,6 g |
Zsír | 50 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 139 g | 7 g |
Élelmi rost | 21,4 g | 1 g |
A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
* TIPP: Együttes laktóz- és gluténérzékenység esetén 100 g búzaliszt helyett:
- 80 g barna rizsliszt
- 20 g kukoricaliszt
- 1 kiskanál psyllium (útifű maghéj) használata javasolt.
- Címke: búzaliszt cukor étolaj kakaópor laktózmentes margarin laktózmentes tej laktózmentes túró sütőpor tojás