[1]Az ünnepek alatt különösen jólesik a meleg reggeli, főleg, ha a meleg reggelink a kedvenc karácsonyi ízekkel gazdagodik és laktózmentes, hogy az erre érzékenyek is fogyaszthassák.
Hozzávalók:
- 3 dl ALPRO mandulaital [2]
- 3 dl víz
- 7 dkg búzadara
- 1-2 csapott evőkanál (4 dkg) cukor
- 5 dkg aszalt vörös áfonya
- 4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 nagyobb narancs reszelt héja
A laktózmentes reggeli elkészítése:
- A mandulaitalt és a vizet egy lábasba öntjük és felforraljuk, majd hozzáadjuk a búzadarát és a cukrot és alacsony lángon főzzük, míg be nem sűrűsödik. (Akkor jó, ha egy kicsit még híg, nem teljesen sűrű.).
- Hozzákeverünk 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket, majd kis tálkákba adagoljuk.
- Meghintjük a tetejét is mézeskalácsfűszerrel – csak enyhén – narancshéjat reszelünk rá és aszalt vörös áfonyával szórjuk meg.
- Azonnal, még melegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyagtartalom 1 adagban | 3 adag készítésekor |
4 adag készítésekor |
Energia | 752,4 kJ / 188,1 kcal | 566,8 kJ / 141,7 kcal |
Fehérje | 2,6 g | 2,0g |
Zsír | 0,5 g | 0,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,1 g | 0 g |
Szénhidrát | 44,2 g | 33,0 g |
amelyből cukrok | 24,9 g | 18,7 g |
Élelmi rost | 1,5 g | 1,2 g |
A karácsonyi melengető laktózmentes reggeli receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus [3] Nutricomp szoftverével. [4]