Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

A klasszikus rácsos linzer laktózmentes változatban

Nyomtatás Nyomtatás

rácsos linzer laktózmentes változatbanHozzávalók:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 17 dkg laktózmentes margarin
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 db M-es méretű tojás
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál laktózmentes tej
  • 400 g baracklekvár (vagy eperlekvár, de ízlés, szezon szerint más lekvárral is elkészíthető)

Elkészítés:

  • A búzalisztet mérjük ki egy tálba, keverjük össze a darált dióval és a kristálycukorral.
  • A margarint vágjuk apró kockákra, majd dolgozzuk össze a tészta száraz hozzávalóival.
  • Adjunk hozzá annyi tejet (kb. 1-2 evőkanál), hogy a tészta jól formázható, nyújtható legyen.
  • Az elkészített tésztát felezzük el.
  • Egyik felét nyújtsuk kör alakúra, majd helyezzük bele egy piteformába úgy, hogy a szélén kb. 3 cm magas pereme legyen.
  • A tésztát kenjük meg vastagon a lekvárral.
  • A tészta másik felét szintén nyújtsuk ki kör alakúra, majd vágjuk fel vékony, ujjnyi vastag csíkokra. A csíkokat egyesével a kezünk segítségével formázzuk henger alakúra, majd helyezzük rá a lekváros tésztára úgy, hogy először egy irányba helyezzük fel a rácsokat, amelyeket kenjünk meg tojássárgájával is, majd folytassuk a henger készítést, és helyezzük rá keresztbe a következő sor rácsot is. Ezeket is kenjük meg tojássárgájával, hogy szép fényes legyen a süteményünk a sütés végére.
  • Az így előkészített süteményt tegyük a sütőbe, majd 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
  • Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, szórjuk meg porcukorral és tálalhatjuk is.

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére