Laktózmentes citromos linzer
NyomtatásTésztához:
- 30 dkg búzaliszt
- 20 dkg laktózmentes vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
Krémhez:
- 450 g laktózmentes natúr joghurt
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 80 g porcukor
- 2 db citrom reszelt héja + 0,5 citrom leve
- 40 g búzaliszt
- 80 g házi gyümölcslekvár (pl. eper, málna)
Elkészítés:
- Készítsünk linzertésztát a hozzávalókból. Ehhez morzsoljuk el a felkockázott, szobahőmérsékletű laktózmentes vajat a liszttel és porcukorral szórt edénybe, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává. Csomagoljuk folpackba, majd fél órára tegyük a hűtőbe.
- Hűtőből kivéve béleljük ki a tésztával egy piteforma belsejét vele: jól nyomkodjuk szét úgy, hogy egyenletes legyen és egy kevés pereme is legyen (kb. 2-3cm), majd tegyük be a sütőbe és süssük 180 °C-on 15 percig (a tésztát villával szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező gázok azon keresztül távozhassanak, valamint tegyünk valamilyen nehezéket a tésztára, hogy ne púposodjon fel).
- A krémhez kézi habverővel keverjük a joghurtba a citrom frissen reszelt héját és a fele citrom kifacsart levét, majd adjuk hozzá a cukrot és a lisztet, végül egyesével a megmosott tojásokat is.
- Az elősütött tésztát kenjük meg a felforrósított lekvárral, majd töltsük meg a krémmel és óvatosan csepegtessünk a tetejére is kevés lekvárt, majd rajzoljuk meg ízlésesen a süteményt. Ízlés szerint lekvár helyett gazdagíthatjuk erdei gyümölcsökkel is, mint például áfonyával vagy ribizlivel.
- 160 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk kihűlni sütőrácson. Ha teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe, és csak néhány óra múlva, amikor jól áthűlt, akkor tálaljuk.
- Friss gyümölccsel, kevés házi lekvárral kiváló nyári édesség.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy szeletben
Energia | 297 kcal /1243 kJ |
Fehérje | 5 g |
Zsír | 15 g |
Szénhidrát | 34 g |
Élelmi rost | 1 g |
A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
A laktózmentes citromtorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.