Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes citromos linzer

Nyomtatás Nyomtatás

laktózmentes citromtorta receptHozzávalók 12 szelethez:

Tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg laktózmentes vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája

Krémhez:

  • 450 g laktózmentes natúr joghurt
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 80 g porcukor
  • 2 db citrom reszelt héja + 0,5 citrom leve
  • 40 g búzaliszt
  • 80 g házi gyümölcslekvár (pl. eper, málna)

Elkészítés:

  • Készítsünk linzertésztát a hozzávalókból. Ehhez morzsoljuk el a felkockázott, szobahőmérsékletű laktózmentes vajat a liszttel és porcukorral szórt edénybe, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal dolgozzuk egynemű tésztává. Csomagoljuk folpackba, majd fél órára tegyük a hűtőbe.
  • Hűtőből kivéve béleljük ki a tésztával egy piteforma belsejét vele: jól nyomkodjuk szét úgy, hogy egyenletes legyen és egy kevés pereme is legyen (kb. 2-3cm), majd tegyük be a sütőbe és süssük 180 °C-on 15 percig (a tésztát villával szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező gázok azon keresztül távozhassanak, valamint tegyünk valamilyen nehezéket a tésztára, hogy ne púposodjon fel).
  • A krémhez kézi habverővel keverjük a joghurtba a citrom frissen reszelt héját és a fele citrom kifacsart levét, majd adjuk hozzá a cukrot és a lisztet, végül egyesével a megmosott tojásokat is.
  • Az elősütött tésztát kenjük meg a felforrósított lekvárral, majd töltsük meg a krémmel és óvatosan csepegtessünk a tetejére is kevés lekvárt, majd rajzoljuk meg ízlésesen a süteményt. Ízlés szerint lekvár helyett gazdagíthatjuk erdei gyümölcsökkel is, mint például áfonyával vagy ribizlivel.
  • 160 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk kihűlni sütőrácson. Ha teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe, és csak néhány óra múlva, amikor jól áthűlt, akkor tálaljuk.
  • Friss gyümölccsel, kevés házi lekvárral kiváló nyári édesség.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy szeletben

Energia 297 kcal /1243 kJ
Fehérje 5 g
Zsír 15 g
Szénhidrát 34 g
Élelmi rost 1 g
A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.

A laktózmentes citromtorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: ,

WordPress › hiba

Súlyos hiba történt a webhelyünkön.

További információ a WordPress hibakeresésről.