Laktózmentes gasztroajándék – narancsos mákgolyó
NyomtatásEgy igazán egyszerű, bárki által elkészíthető gasztroajándék a narancsos mákgolyó. Papírkapszliba és/vagy díszdobozba ültetve a gombócokat örömet okozhatunk vele akár laktózérzékeny vagy tejfehérje allergiás barátainknak, rokonainknak is.
Hozzávalók kb. 15 – 20 db-hoz:
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 8 dkg narancslekvár
- 10 dkg darált mák, + 2 -3 evőkanálnyi a hempergetéshez
- ízlés szerint porcukor (elhagyható)
Elkészítés:
- A zabpelyhet száraz serpenyőbe szórjuk és néhány perc alatt illatosra pirítjuk (meg ne égjen!), majd kicsit hűlni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a narancslekvárt, a mákot és összegyúrjuk. Ha – a narancslekvár sűrűsége miatt – túlságosan ragad, adjunk még hozzá egy, két csapott teáskanálnyi mákot..
- Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá kevés porcukrot.
- A masszából kis golyókat formázunk és darált mákban forgatjuk meg őket.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagérték egy darabban | 15 db készítése esetén | 20 db készítése esetén |
Energia | 390 kJ / 97 kcal | 300 kJ / 75 kcal |
Fehérje | 2,6 g | 2,1 g |
Zsír | 4,3 g | 3,2 g |
ebből telített zsírsavak | 0,4 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 12 g | 9,0 g |
amelyből cukrok | 3,2 g | 3,0 g |
Rost | 2 g | 1,6 g |
A laktózmentes gasztroajándék – narancsos mákgolyó receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.
- Címke: mák narancslekvár tejmentes zabpehely