Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes gasztroajándék – narancsos mákgolyó

Nyomtatás Nyomtatás

Egy igazán egyszerű, bárki által elkészíthető gasztroajándék a narancsos mákgolyó. Papírkapszliba és/vagy díszdobozba ültetve a gombócokat örömet okozhatunk vele akár laktózérzékeny vagy tejfehérje allergiás barátainknak, rokonainknak is.

Laktózmentes gasztroajándék - narancsos mákgolyó receptHozzávalók kb. 15 – 20 db-hoz:

  • 10 dkg apró szemű zabpehely
  • 8 dkg narancslekvár
  • 10 dkg darált mák, + 2 -3 evőkanálnyi a hempergetéshez
  • ízlés szerint porcukor (elhagyható)

Elkészítés:

  • A zabpelyhet száraz serpenyőbe szórjuk és néhány perc alatt illatosra pirítjuk (meg ne égjen!), majd kicsit hűlni hagyjuk.
  • Hozzáadjuk a narancslekvárt, a mákot és összegyúrjuk. Ha – a narancslekvár sűrűsége miatt – túlságosan ragad, adjunk még hozzá egy, két csapott teáskanálnyi mákot..
  • Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá kevés porcukrot.
  • A masszából kis golyókat formázunk és darált mákban forgatjuk meg őket.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagérték egy darabban 15 db készítése esetén 20 db készítése esetén
Energia 390 kJ / 97 kcal 300 kJ / 75 kcal
Fehérje 2,6 g 2,1 g
Zsír 4,3 g 3,2 g
   ebből telített zsírsavak 0,4 g 0,3 g
Szénhidrát 12 g 9,0 g
   amelyből cukrok 3,2 g 3,0 g
Rost 2 g 1,6 g

A laktózmentes gasztroajándék – narancsos mákgolyó receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére