Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes gasztroajándék – citromos krémlikőr

Nyomtatás Nyomtatás

laktózmentes gasztroajándék citromos krémlikőrAz aprósütemények és bonbonok mellett kedves gasztroajándék lehet egy saját készítésű likőr is. Ezt a citromos krémlikőrt könnyű elkészíteni és garantálhatjuk, hogy még az ünnepek alatt el fog fogyni.

Hozzávalók kb. 5 dl (500 ml) likőrhöz:

  • 150 ml laktózmentes tejszín
  • 80 g cukor
  • 50 ml víz
  • 2 db citrom lereszelt héja
  • 200 ml vodka (250 ml (2,5 dl) vodka, ha erősebbre szeretnénk a likőrt)

Elkészítés:

  • A vodkát egy zárható tálba/pohárba öntjük, hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és hűtőben pihentetjük két napig, néha meg-megrázva.
  • Két nap után átszűrjük.
  • A vizet felforraljuk a cukorral és szirupot főzünk belőle, majd hozzáadjuk a tejszínt és végül a citromos vodkát.
  • Összekeverjük és kis üvegekbe zárjuk.

Elkészítési idő: 2 nap + 1 óra

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyag tartalom 10 adag esetén, 200 ml vodkával 15 adag esetén, 200 ml vodkával
1 adag 5 cl
(50 ml/0,5 dl)
1 adag 3,3 cl
(33 ml/0,33 dl)
Energia 321,0 kJ / 78,3 kcal 211,6 kJ / 51,6 kcal
Fehérje 0,3 g 0,2 g
Zsír 4,5 g 3,0 g
  amelyből telített zsírsavak 3,0g 2,0 g
Szénhidrát 8,6 g 5,7 g
  amelyből cukrok 8,5 g 5,6 g
Élelmi rost 0g 0 g

A laktózmentes gasztroajándék receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.

Alkoholtartalma miatt gyermekeknek, kiskorúaknak nem adható!

Kategória: , ,

ugrás az oldal tetejére