[1]Az aprósütemények és bonbonok mellett kedves gasztroajándék lehet egy saját készítésű likőr is. Ezt a citromos krémlikőrt könnyű elkészíteni és garantálhatjuk, hogy még az ünnepek alatt el fog fogyni.
Hozzávalók kb. 5 dl (500 ml) likőrhöz:
- 150 ml laktózmentes tejszín
- 80 g cukor
- 50 ml víz
- 2 db citrom lereszelt héja
- 200 ml vodka (250 ml (2,5 dl) vodka, ha erősebbre szeretnénk a likőrt)
Elkészítés:
- A vodkát egy zárható tálba/pohárba öntjük, hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és hűtőben pihentetjük két napig, néha meg-megrázva.
- Két nap után átszűrjük.
- A vizet felforraljuk a cukorral és szirupot főzünk belőle, majd hozzáadjuk a tejszínt és végül a citromos vodkát.
- Összekeverjük és kis üvegekbe zárjuk.
Elkészítési idő: 2 nap + 1 óra
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyag tartalom | 10 adag esetén, 200 ml vodkával | 15 adag esetén, 200 ml vodkával |
1 adag 5 cl (50 ml/0,5 dl) |
1 adag 3,3 cl (33 ml/0,33 dl) |
|
Energia | 321,0 kJ / 78,3 kcal | 211,6 kJ / 51,6 kcal |
Fehérje | 0,3 g | 0,2 g |
Zsír | 4,5 g | 3,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,0g | 2,0 g |
Szénhidrát | 8,6 g | 5,7 g |
amelyből cukrok | 8,5 g | 5,6 g |
Élelmi rost | 0g | 0 g |
A laktózmentes gasztroajándék receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus [2] Nutricomp szoftverével. [3]
Alkoholtartalma miatt gyermekeknek, kiskorúaknak nem adható!