Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes joghurtos citromos sütemény, gyümölcshabbal

Nyomtatás Nyomtatás

Laktózmentes joghurtos süteményHozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g búzaliszt, vagy együttes laktóz- és gluténérzékenység esetén:
    • 125 g fehér rizsliszt
    • 125 g barna rizsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 150 g natúr laktózmentes joghurt
  • 2 db M-s tojás
  • 100 g laktózmentes margarin + forma kikenéséhez
  • 175 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (vagy reszelék) és kifacsart leve
  • porcukor a szóráshoz

Gyümölcshabhoz:

  • 200 ml laktózmentes habtejszín
  • 40 g porcukor
  • 100 g málna (de bármilyen gyümölccsel kiváló!)

Elkészítés:

Ahogyan a beharangozóban is említettük, ez a sütemény pillanatok alatt összeállítható, a sütés ideje alatt pedig elvégezhetjük az utolsó simításokat a menün, készülhetünk a vendégek érkezésére, vagy akár elkezdhetjük fogyasztani az ebédünket.

  • A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  • A száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, kristálycukrot – egy tálban alaposan összekeverjük.
  • A margarint egy edényben megolvasztjuk, majd a száraz hozzávalókhoz keverjük.
  • A tojásokat egyesével megmossuk, felütjük, egy tálban felverjük, és a tésztához adjuk.
  • A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját kis lyukú reszelőn lereszeljük, levét pedig citromfacsaróval kicsavarjuk, és a tésztához adjuk (mag ne kerüljön bele, erre figyeljünk).
  • A formát kikenjük egy kevés zsiradékkal, vékonyan meghintjük liszttel és az előkészített tésztát a formába töltjük, eligazgatjuk, hogy egyenletesen terüljön el a formában.
  • A süteményt az előmelegített sütőbe helyezzük és 35 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha a teteje aranybarna, de nem pirult meg. A tésztát tűpróbával ellenőrizhetjük.
  • Mialatt a sütemény sül, elkészítjük a gyümölcshabot is.
  • Ehhez kemény habbá verünk a behűtött laktózmentes habtejszínt, majd hozzákeverjük a kimért porcukrot.
  • A gyümölcsöket megmossuk, szitán átpasszírozzuk, és a tiszta gyümölcsvelőt a habhoz keverjük.
  • Az elkészült habot tálalásig hűtőben tároljuk.
  • Az elkészült süteményt sütőrácsra helyezzük és 10 percig állni hagyjuk. Amikor kihűlt, kiborítjuk a formából és porcukorral hintjük.
  • Tálaláskor a habot a süteményre halmozzuk. A sütemény fogyaszthatjuk önmagában is porcukorral megszórva, de tálalhatjuk lekvárral, porcukorral és citrommal elkevert joghurttal vagy friss gyümölccsel egyaránt.

Elkészítési idő: 1 óra

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sütés: 35 perc
  • Pihentetés: 10 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére