Tésztához:
- 250 g búzaliszt, vagy együttes laktóz- és gluténérzékenység esetén:
- 125 g fehér rizsliszt
- 125 g barna rizsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 150 g natúr laktózmentes joghurt
- 2 db M-s tojás
- 100 g laktózmentes margarin + forma kikenéséhez
- 175 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (vagy reszelék) és kifacsart leve
- porcukor a szóráshoz
Gyümölcshabhoz:
- 200 ml laktózmentes habtejszín
- 40 g porcukor
- 100 g málna (de bármilyen gyümölccsel kiváló!)
Elkészítés:
Ahogyan a beharangozóban is említettük, ez a sütemény pillanatok alatt összeállítható, a sütés ideje alatt pedig elvégezhetjük az utolsó simításokat a menün, készülhetünk a vendégek érkezésére, vagy akár elkezdhetjük fogyasztani az ebédünket.
- A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
- A száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, kristálycukrot – egy tálban alaposan összekeverjük.
- A margarint egy edényben megolvasztjuk, majd a száraz hozzávalókhoz keverjük.
- A tojásokat egyesével megmossuk, felütjük, egy tálban felverjük, és a tésztához adjuk.
- A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját kis lyukú reszelőn lereszeljük, levét pedig citromfacsaróval kicsavarjuk, és a tésztához adjuk (mag ne kerüljön bele, erre figyeljünk).
- A formát kikenjük egy kevés zsiradékkal, vékonyan meghintjük liszttel és az előkészített tésztát a formába töltjük, eligazgatjuk, hogy egyenletesen terüljön el a formában.
- A süteményt az előmelegített sütőbe helyezzük és 35 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha a teteje aranybarna, de nem pirult meg. A tésztát tűpróbával ellenőrizhetjük.
- Mialatt a sütemény sül, elkészítjük a gyümölcshabot is.
- Ehhez kemény habbá verünk a behűtött laktózmentes habtejszínt, majd hozzákeverjük a kimért porcukrot.
- A gyümölcsöket megmossuk, szitán átpasszírozzuk, és a tiszta gyümölcsvelőt a habhoz keverjük.
- Az elkészült habot tálalásig hűtőben tároljuk.
- Az elkészült süteményt sütőrácsra helyezzük és 10 percig állni hagyjuk. Amikor kihűlt, kiborítjuk a formából és porcukorral hintjük.
- Tálaláskor a habot a süteményre halmozzuk. A sütemény fogyaszthatjuk önmagában is porcukorral megszórva, de tálalhatjuk lekvárral, porcukorral és citrommal elkevert joghurttal vagy friss gyümölccsel egyaránt.
Elkészítési idő: 1 óra
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés: 35 perc
- Pihentetés: 10 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.laktozerzekeny.hu [2] oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!