Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes Rákóczi túrós pohárban

Nyomtatás Nyomtatás

laktózmentes Rákóczi túrós pohárbanHozzávalók 8 adaghoz vagy 10 kis adaghoz:

A habcsókokhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 4 dkg porcukor

Túrókrém:

  • 500 g laktózmentes túró
  • 300 ml laktózmentes tejszín
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 120 g sárgabarack lekvár
  • 100 g laktózmentes keksz

Elkészítés:

  • A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és sütőpapíros tepsire kisméretű csúcsos kupacokat adagolunk.
  • 140 °C fokos sütőben 15 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Míg a habcsókok hűlnek, elkészítjük a túrós krémet.
  • A tejszínt felverjük, a túrót kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.
  • Az így kapott krémben márványosan elkeverjük a lekvárt. 1,5-2 dl poharakban összeállítjuk a pohárkrémünket: a pohár aljába habcsókokat szórunk, rákanalazunk egy adag lekváros túrókrémet, majd a tetejére a szétmorzsolt/széttördelt kekszet.
  • Azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagérték egy adagban 8 adag esetén 10 kis adag esetén
Energia 1124,6 kJ / 74,3kcal 1022,9 kJ / 23,4 kcal
Fehérje 7,8 g 7,0 g
Zsír 13,8 11,0 g
  ebből telített zsírsavak 8,8 g 7,0 g
Szénhidrát 27,8 g 22,2 g
  amelyből cukrok 26,8 g 21,4 g
Rost 0,1 g 0 g

A laktózmentes Rákóczi túrós receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.

Kategória: , ,

ugrás az oldal tetejére