[1]Hozzávalók 8 adaghoz vagy 10 kis adaghoz:
A habcsókokhoz:
- 1 db tojásfehérje
- 4 dkg porcukor
Túrókrém:
- 500 g laktózmentes túró
- 300 ml laktózmentes tejszín
- 60 g porcukor
- 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 120 g sárgabarack lekvár
- 100 g laktózmentes keksz
Elkészítés:
- A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és sütőpapíros tepsire kisméretű csúcsos kupacokat adagolunk.
- 140 °C fokos sütőben 15 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Míg a habcsókok hűlnek, elkészítjük a túrós krémet.
- A tejszínt felverjük, a túrót kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.
- Az így kapott krémben márványosan elkeverjük a lekvárt. 1,5-2 dl poharakban összeállítjuk a pohárkrémünket: a pohár aljába habcsókokat szórunk, rákanalazunk egy adag lekváros túrókrémet, majd a tetejére a szétmorzsolt/széttördelt kekszet.
- Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagérték egy adagban | 8 adag esetén | 10 kis adag esetén |
Energia | 1124,6 kJ / 74,3kcal | 1022,9 kJ / 23,4 kcal |
Fehérje | 7,8 g | 7,0 g |
Zsír | 13,8 | 11,0 g |
ebből telített zsírsavak | 8,8 g | 7,0 g |
Szénhidrát | 27,8 g | 22,2 g |
amelyből cukrok | 26,8 g | 21,4 g |
Rost | 0,1 g | 0 g |
A laktózmentes Rákóczi túrós receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus [2] Nutricomp szoftverével [3].