[1]Újabb klasszikus sós finomságot készítettünk el laktózmentesen. Ezúttal a sajtos roló receptjét mutatjuk be.
Hozzávalók kb. 15 db-hoz
- 250 g leveles tészta
- 4 tojássárgája
- 60 g laktózmentes vaj
- 100 g reszelt sajt [2] + 50 g a végekre
- 150 ml rizs főzőkrém [3] (rizstejszín)
Elkészítés:
- A leveles tésztát kiterítjük – ha szükséges, kissé kinyújtjuk. 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle és kis fém hengerekre tekerjük, melyeket sütőpapíros tepsire helyezünk.
- Tojással lekenjük és 210°C fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Ha kész, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a fém hengerről és megtöltjük
- Míg sül, elkészítjük a krémet. A sajtot, a rizstejszínt és a sót egy lábasba tesszük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat.
- Összekeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a laktózmentes vajat és habosra keverjük.
- A kihűlt hengereket megtöltjük a krémmel, majd a végeire kis csipetnyi reszelt sajtot nyomunk.
Elkészítési idő: kb. 65 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyag tartalom 1 sajtos rolóban
Energia | 648,2 kJ / 158,1 kcal |
Fehérje | 4,2 g |
Zsír | 12,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,1 g |
Szénhidrát | 7,2 g |
amelyből cukrok | 0,3 g |
Élelmi rost | 1,1 g |
A sajtos roló laktózmentesen receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus [4] Nutricomp szoftverével. [5]