Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes tejberizs eperlekvárral

Nyomtatás Nyomtatás

laktózmentes tejberizs receptHozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 liter laktózmentes tej
  • 200 g kerek-szemű rizs (kb.: 1 bögre – 2,5 decis)
  • 100 g cukor (kb.: fél bögre – 2,5 decis fele)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl laktózmentes habtejszín
  • 10 dkg eperlekvár

Elkészítés:

  • Egy lábosban folyamatosan keverve felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és továbbra is folyamatosan keverjük, hogy a cukros tej le ne tapadjon a lábos aljára.
  • Amikor a tej elkezd forrni, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a rizst, majd folyamatosan keverve, visszatesszük a tűzre és alacsony lángon körülbelül 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
  • Lehúzzuk a tűzhelyről és lefedve állni hagyjuk, míg a rizs a maradék tejet magába nem szívja.
  • A lehűtött habtejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, majd a kész habot beleforgatjuk a tejberizsbe.
  • Az elkészült tejberizst kiadagoljuk poharakba és megdíszítjük a tetejét az eperlekvárral.
  • Ízlés szerint fogyaszthatjuk önmagában vagy lekvárral (most éppen eperlekvárral), kakaóporral, friss gyümölccsel, gyümölcskompóttal, fahéjjal egyaránt.
  • A kész tejberizst melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: Kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , ,

ugrás az oldal tetejére