Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

LM Répatorta

Nyomtatás Nyomtatás

répatorta laktózmentes recept nem csak laktózérzékenység esetéreHozzávalók (32 cm átmérőjű tortához):

Tésztához:

  • 100 g laktózmentes vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 5 db M-es méretű tojás
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve (kb. 4 evőkanál)
  • 200 g darált mandula
  • 250 g frissen reszelt sárgarépa
  • 80 g búzaliszt (együttes gluténérzékenység esetén 40 g kölesliszt és 40 g kukoricaliszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 marék dió durvára vágva
  • csipet só

Mázhoz:

  • 200 g porcukor
  • 4 evőkanál citromlé

Díszítéshez:

  • 12 db félbevágott dió, vagy 12 db mini marcipán répa (laktózmentes!)

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, légkeverésen 150 °C-ra.
  • Az enyhén megolvasztott vajat habosra keverjük a kristálycukorral.
  • A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd ketté választjuk fehérjére és sárgájára. A sárgáját hozzákeverjük a vajhoz, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kifacsart levét. A fehérjét félretesszük.
  • A lisztet és a darált mandulát külön tálban kimérjük, hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót, majd hozzákeverjük a masszához.
  • A sárgarépát megmossuk, vékony lyukú reszelőn lereszeljük, a marék diót pedig durvára vágjuk és a lereszelt répával együtt hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz!
  • A félretett tojásfehérjét habverővel kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához adjuk vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze.
  • A masszát a formába töltjük (mi 32 cm átmérőjű kerek tortaformában készítettük, de muffin, vagy akár mini kuglóf formában is elkészíthető).
  • A tésztát a sütőbe helyezzük és 55 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
  • Az elkészült tortát vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezalatt készítsük el a mázat.
  • A mázhoz a citromléhez folyamatos keverés közben adjuk hozzá a porcukrot és keverjük tejföl sűrűségűre, majd csurgassuk rá a tortára. Oszlassuk el a torta tetején egyenletesen és hagyjuk, hogy kissé lecsurogjon a torta szélén. A mázzal megkent tortát díszítsük apróra vágott dióval, répával, vagy mini marcipán répákkal és már tálalhatjuk is.

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére