[1]Hozzávalók (32 cm átmérőjű tortához):
Tésztához:
- 100 g laktózmentes vaj
- 200 g kristálycukor
- 5 db M-es méretű tojás
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve (kb. 4 evőkanál)
- 200 g darált mandula
- 250 g frissen reszelt sárgarépa
- 80 g búzaliszt (együttes gluténérzékenység [2] esetén 40 g kölesliszt és 40 g kukoricaliszt)
- 1 csomag sütőpor
- 2 marék dió durvára vágva
- csipet só
Mázhoz:
- 200 g porcukor
- 4 evőkanál citromlé
Díszítéshez:
- 12 db félbevágott dió, vagy 12 db mini marcipán répa (laktózmentes!)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, légkeverésen 150 °C-ra.
- Az enyhén megolvasztott vajat habosra keverjük a kristálycukorral.
- A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd ketté választjuk fehérjére és sárgájára. A sárgáját hozzákeverjük a vajhoz, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kifacsart levét. A fehérjét félretesszük.
- A lisztet és a darált mandulát külön tálban kimérjük, hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót, majd hozzákeverjük a masszához.
- A sárgarépát megmossuk, vékony lyukú reszelőn lereszeljük, a marék diót pedig durvára vágjuk és a lereszelt répával együtt hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz!
- A félretett tojásfehérjét habverővel kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához adjuk vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze.
- A masszát a formába töltjük (mi 32 cm átmérőjű kerek tortaformában készítettük, de muffin, vagy akár mini kuglóf formában is elkészíthető).
- A tésztát a sütőbe helyezzük és 55 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
- Az elkészült tortát vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezalatt készítsük el a mázat.
- A mázhoz a citromléhez folyamatos keverés közben adjuk hozzá a porcukrot és keverjük tejföl sűrűségűre, majd csurgassuk rá a tortára. Oszlassuk el a torta tetején egyenletesen és hagyjuk, hogy kissé lecsurogjon a torta szélén. A mázzal megkent tortát díszítsük apróra vágott dióval, répával, vagy mini marcipán répákkal és már tálalhatjuk is.
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.laktozerzekeny.hu [3] oldal tulajdonosa jelenítette meg.