- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Mediterrán lepénykenyér – tejmentes recept

fokhagymás lepénykenyér [1]Hozzávalók a tésztához:4 db lepényhez:

Hozzávalók a feltétekhez:

Elkészítés:
Az élesztőt beleszórjuk a mézzel elkevert langyos vízbe és felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a sót és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt.
Dagasztjuk kb. 5 percen keresztül, majd ha összeállt, gombócot formázunk belőle, meghintjük liszttel és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Míg kel a tészta, előkészítjük a feltéteket.
A bazsalikomoshoz apróra vágjuk a bazsalikomleveleket és elkeverjük az olívaolajban.
Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymagerezdeket, a citromlevet, enyhén sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
Az olívás-szárított paradicsomoshoz a szárított paradicsomokat felaprítjuk, az olívát lecsepegtetjük.
Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelünk ki két tepsit.
A tésztát enyhén átgyúrjuk, négy részre osztjuk és mindegyik darabból egy kb. 20 cm átmérőjű korongot formázunk.
A sütőpapíros tepsire helyezzük a tésztalapokat (egy tepsire két korongot) és rárakjuk a feltéteket.
Két korongra bazsalikomos fokhagymás kencét kenünk, a másik kettőre kenünk egy kicsit a szárított paradicsomon lévő olajból és belenyomkodjuk az olívát és a feldarabolt szárított paradicsomot.
Állni hagyjuk kb. 30 percig, majd 230 C fokos sütőben 15 percig sütjük.
Frissen, szeletekre vágva, vagy egyszerűen csak tépkedve fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 40 perc + 1,5 óra kelesztési idő

Nehézségi szint: haladó

A lepénykenyér elkészítéséhez nem volt szükség tejet tartalmazó hozzávalóhoz, így azt tejfehérje allergiás étrendbe is be lehet illeszteni.