Narancsos fánk sütőtökkel – nem csak laktózérzékenyeknek
NyomtatásAki szereti a fánkot, ezt az őszies változatot is szeretni fogja. A kellemesen narancsos íz és (a sütőtöktől) kellemesen puha tészta a titka.
Hozzávalók kb. 20-30 db-hoz:
- 30 dkg sült sütőtökpüré – sült sütőtök kanállal szétnyomkodva
- 40-45 dkg búzaliszt
- fél dl langyos víz
- 4 dkg laktózmentes vaj – aldiból
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- fél narancs reszelt héja
- csipetnyi só
Elkészítés:
- A langyos vízbe pici cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kanállal szétnyomkodott sütőtökpürét, a narancs reszelt héját és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a vajat is és összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Ha ragacsos (a sütőtök nedvességtartalma miatt), akkor adhatunk még hozzá lisztet.
- Az a jó, ha a tészta elválik az edény falától és nem ragacsos.
- Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Lisztezett gyúródeszkán enyhén kinyújtjuk, 1-2 cm vastag legyen a tészta, és lisztbe mártott pohárral vagy nagyobb pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük. Ezután forró olajban közepes lángon kisütjük. Lekvárral, csokikrémmel tálaljuk.
Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: 120 perc
Tápanyag tartalom
Tápanyag tartalom 1 darabban | 20 db fánk készítése esetén | 30 db fánk készítése esetén |
Energia | 407,1 kJ / 99,3 kcal | 271,4 kJ / 66,2 kcal |
Fehérje | 2,3 g | 1,5 g |
Zsír | 1,9 g | 1,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,0 g | 0,7 g |
Szénhidrát | 17,6 g | 11,7 g |
amelyből cukrok | 2,8 g | 1,9 g |
Élelmi rost | 0,9 g | 0,6 g |
A narancsos laktózmentes fánk sütőtökkel – nem csak laktózérzékenyeknek – receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.
Kategória: Klasszikus receptek, Laktózmentes édességek