Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Narancsos fánk sütőtökkel – nem csak laktózérzékenyeknek

Nyomtatás Nyomtatás

Narancsos fánk sütőtökkel laktózmentesenAki szereti a fánkot, ezt az őszies változatot is szeretni fogja. A kellemesen narancsos íz és (a sütőtöktől) kellemesen puha tészta a titka.

Hozzávalók kb. 20-30 db-hoz:

  • 30 dkg sült sütőtökpüré – sült sütőtök kanállal szétnyomkodva
  • 40-45 dkg búzaliszt
  • fél dl langyos víz
  • 4 dkg laktózmentes vaj – aldiból
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • fél narancs reszelt héja
  • csipetnyi só

Elkészítés:

  • A langyos vízbe pici cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  • Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kanállal szétnyomkodott sütőtökpürét, a narancs reszelt héját és a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a vajat is és összegyúrjuk, dagasztjuk.
  • Ha ragacsos (a sütőtök nedvességtartalma miatt), akkor adhatunk még hozzá lisztet.
  • Az a jó, ha a tészta elválik az edény falától és nem ragacsos.
  • Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  • Lisztezett gyúródeszkán enyhén kinyújtjuk, 1-2 cm vastag legyen a tészta, és lisztbe mártott pohárral vagy nagyobb pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd konyharuhával letakarva további 30 percig kelesztjük. Ezután forró olajban közepes lángon kisütjük. Lekvárral, csokikrémmel tálaljuk.

Nehézségi fok: közepes

Elkészítési idő: 120 perc

Tápanyag tartalom

Tápanyag tartalom 1 darabban 20 db fánk készítése esetén 30 db fánk készítése esetén
Energia 407,1 kJ / 99,3 kcal 271,4 kJ / 66,2 kcal
Fehérje 2,3 g 1,5 g
Zsír 1,9 g 1,3 g
  amelyből telített zsírsavak 1,0 g 0,7 g
Szénhidrát 17,6 g 11,7 g
  amelyből cukrok 2,8 g 1,9 g
Élelmi rost 0,9 g 0,6 g

A narancsos laktózmentes fánk sütőtökkel – nem csak laktózérzékenyeknek – receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére