Narancsos-mézeskalács ízű sütigolyók – laktózmentes
NyomtatásEgy egyszerű piskótából is készíthetünk vendégváró sütigolyókat az ünnepekre. Így lesz egy már unalomig ismert tepsis süteményből változatos, jópofa falatnyi édesség.
Hozzávalók kb. 20-25 db-hoz:
2 tojásos piskótához:
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás kettéválasztva
- 2 csapott (40 g) evőkanál cukor
- 2 evőkanál (22 g) lisztű
görgető keverékhez:
- 3 csapott evőkanál (90 g) narancslekvár
- 1-2 csipetnyi őrölt fahéj – ízlés szerint
- 2 csapott evőkanál (20 g) porcukor
- fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük.
- A fehérjehabot óvatosan összeforgatjuk a sárgájával, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet is és elkeverjük, vigyázva, hogy ne essen nagyon össze.
- Az így kapott masszát egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 °C fokos sütőben kb. 12 – 15 perc alatt készre sütjük.
- Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tésztát szétmorzsoljuk, hozzáadjuk fokozatosan a narancslekvárt, jól összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta, és formázható legyen.
- A porcukrot, a mézeskalácsfűszert, és a fahéjat egy tálkában összekeverjük.
- Kis gombócokat formázunk a tésztából, és az ízesített porcukorban meghempergetve, vagy olvasztott, tejcukormentes étcsokoládéval bevonva tálaljuk.
Elkészítési idő: 2 x 30 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyag tartalom 1 darabban
20 darab készítésekor | 25 darab készítésekor | |
Energia | 122,0 kJ / 30,5 kcal | 96,0 kJ / 24,0 kcal |
Fehérje | 0,7 g | 0,5 g |
Zsír | 0,5 g | 0, 4 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,2 g | 0,1 g |
Szénhidrát | 5,8 g | 4,6 g |
amelyből cukrok | 4,8 g | 3,8 g |
Élelmi rost | 0,1g | 0 |
A laktózmentes sütigolyók receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus Nutricomp szoftverével.
Kategória: Gyors ételek, Laktózmentes édességek, Ünnepi receptek