Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Tejmentes és gluténmentes zserbós kalács – édesítőszerrel

Nyomtatás Nyomtatás

Aki ételintoleranciával él, táplálék allergiával küzd, az már biztosan hallott Monáról, az Élet az ételallergiával blog szerzőjéről. Mivel saját maga és kislánya is érintett, számos ötletes és persze mentes receptet készített, amelyekből összeállított második receptes-könyve a nemrég jelent meg. Ez a gluténmentes kalács recept is szerepel a könyvben! (villám játék a cikkben!)

tejmentes zserbós gluténmentes kalács receptHozzávalók 10-12 szeletes kalácshoz:

  • 18 dkg gluténmentes kenyérliszt
  • 15 dkg gluténmentes süteményliszt
  • 3,3 dl víz
  • 0,5 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 dkg édesítőszer
  • 4 dkg margarin
  • 1 csomag porélesztő (7 g)
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukormentes házi baracklekvár

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, majd hagyjuk kelni egy órát.
  • A tésztát gluténmentes liszttel meghintett lapra tesszük és háromfelé osztjuk.
  • Kinyújtjuk, majd megkenünk két lapot lekvárral, ebből az egyiket szórjuk dióval is, a harmadik lapot pedig csak dióval szórjuk.
  • Majd összefonjuk a lapokat (* itt lehet már variálni a fonásokkal!)
  • A kalács tetejét megkenjük tojással, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

Elkészítési idő: 120 perc

  • előkészítés: 20 perc
  • kelesztés: 60 perc
  • sütés: 30-40 perc

Nehézségi szint: haladó

* Fonási tippek: 3-as fonás. 3 lapot külön külön megkenünk, feltekerjük és befonjuk. Lehet még egy verzió, úgy hogy két részre osztjuk, az egyiket lekvárral, a másikat dióval kenjük meg és kettőbe csavarjuk!

  Tápanyagtartalom 10 szelet
készítésekor
12 szelet
készítésekor
1 szeletben 1 szeletben
Energia 1240,2 kJ / 297,4 kcal 1032,5 kJ / 247,6 kcal
Fehérje 6,2 g 5,1 g
Zsír 14,3 g 11,9 g
amelyből telített zsírsavak 1,6 g 1,3 g
Szénhidrát 33,9 g 28,3 g
amelyből cukrok 4,3 3,6 g
Rost 4,5 3,6 g

A tejmentes és gluténmentes kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,

ugrás az oldal tetejére