Aki ételintoleranciával él, táplálék allergiával küzd, az már biztosan hallott Monáról, az Élet az ételallergiával blog [1] szerzőjéről. Mivel saját maga és kislánya is érintett, számos ötletes és persze mentes receptet készített, amelyekből összeállított második receptes-könyve a nemrég jelent meg. Ez a gluténmentes kalács recept is szerepel a könyvben [2]! (villám játék a cikkben!)
[3]Hozzávalók 10-12 szeletes kalácshoz:
- 18 dkg gluténmentes kenyérliszt
- 15 dkg gluténmentes süteményliszt
-
3,3 dl víz
- 0,5 evőkanál útifűmaghéj [4]
- 4 dkg édesítőszer
- 4 dkg margarin
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- csipet só
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió [5]
- 20 dkg cukormentes házi baracklekvár
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, majd hagyjuk kelni egy órát.
- A tésztát gluténmentes liszttel meghintett lapra tesszük és háromfelé osztjuk.
- Kinyújtjuk, majd megkenünk két lapot lekvárral, ebből az egyiket szórjuk dióval is, a harmadik lapot pedig csak dióval szórjuk.
- Majd összefonjuk a lapokat (* itt lehet már variálni a fonásokkal!)
- A kalács tetejét megkenjük tojással, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 120 perc
- előkészítés: 20 perc
- kelesztés: 60 perc
- sütés: 30-40 perc
Nehézségi szint: haladó
* Fonási tippek: 3-as fonás. 3 lapot külön külön megkenünk, feltekerjük és befonjuk. Lehet még egy verzió, úgy hogy két részre osztjuk, az egyiket lekvárral, a másikat dióval kenjük meg és kettőbe csavarjuk!
Tápanyagtartalom | 10 szelet készítésekor |
12 szelet készítésekor |
1 szeletben | 1 szeletben | |
Energia | 1240,2 kJ / 297,4 kcal | 1032,5 kJ / 247,6 kcal |
Fehérje | 6,2 g | 5,1 g |
Zsír | 14,3 g | 11,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,6 g | 1,3 g |
Szénhidrát | 33,9 g | 28,3 g |
amelyből cukrok | 4,3 | 3,6 g |
Rost | 4,5 | 3,6 g |
A tejmentes és gluténmentes kalács tápérték számítását a Nutricomp [6] szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.