Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Mákos guba tejmentesen

Nyomtatás Nyomtatás

A tejmentes mákos guba recept nem csak laktózérzékenyek számára, hanem tejallergiásoknak is kitűnő édesség.Az 1900-as években a mákos gubát még karácsonyi desszertnek tartották, és azért ették mert az ezerszemű mák a szerencsét, és pénzt szimbolizálta.
Manapság már a mindennapok részévé vált. Jó étvágyat, és sok szerencsét kívánunk hozzá:)

Hozzávalók:

  • 6 db (vizes) kifli
  • 3 dl ALPRO light szójaital
  • 2,5 dl ALPRO vaníliás ital
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál (házi) vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés

  • A kiflit karikákra vágjuk, a mákot és a porcukrot összekeverjük.
  • A light szójaitalt, a vaníliás italt, a vaníliás és kristálycukrot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukrok teljesen el nem olvadnak.
  • Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojást és elkeverjük.
  • Hőálló sütőedény aljára kifliszeleteket fektetünk, megszórjuk a mákos porcukorral, meglocsoljuk a tojásos keverékkel, majd újabb réteg következik (kifli, mákos porcukor, tojásos keverék),
  • addig, amíg el nem fogy a kifli.
  • A legvégén-, ha marad -, rászórjuk a tetejére a maradék porcukros mákot és ráöntjük a maradék tojásos keveréket.
  • 180 °C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc

A receptünk elkészítése során tej helyett növényi italt használtunk fel, így receptünk nemcsak laktózmentes hanem tejfehérje mentes is.

Tejmentes mákos guba receptünket laktózérzékenyek és tejallergiások is nyugodtan fogyaszthatják.

Kategória: ,

ugrás az oldal tetejére