[1]Az 1900-as években a mákos gubát még karácsonyi desszertnek tartották, és azért ették mert az ezerszemű mák a szerencsét, és pénzt szimbolizálta.
Manapság már a mindennapok részévé vált. Jó étvágyat, és sok szerencsét kívánunk hozzá:)
Hozzávalók:
- 6 db (vizes) kifli
- 3 dl ALPRO light szójaital
- 2,5 dl ALPRO vaníliás ital
- 5 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál (házi) vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
Elkészítés
- A kiflit karikákra vágjuk, a mákot és a porcukrot összekeverjük.
- A light szójaitalt, a vaníliás italt, a vaníliás és kristálycukrot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukrok teljesen el nem olvadnak.
- Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojást és elkeverjük.
- Hőálló sütőedény aljára kifliszeleteket fektetünk, megszórjuk a mákos porcukorral, meglocsoljuk a tojásos keverékkel, majd újabb réteg következik (kifli, mákos porcukor, tojásos keverék),
- addig, amíg el nem fogy a kifli.
- A legvégén-, ha marad -, rászórjuk a tetejére a maradék porcukros mákot és ráöntjük a maradék tojásos keveréket.
- 180 °C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
A receptünk elkészítése során tej helyett növényi italt használtunk fel, így receptünk nemcsak laktózmentes hanem tejfehérje mentes is.