Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Túrórudi torta laktóz és gluténmentesen

Nyomtatás Nyomtatás

laktózmentes túrótorta. Túrorudi tortaHozzávalók: 15 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

Piskótához:

  • 30 g mandulaliszt
  • 30 g kölesliszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál olaj
  • 60 g cukornak megfelelő édesítő (pl. eritrit)
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 nagy tojás vagy 2 kicsi
  • 50 ml víz

Krémhez:

  • 250 g laktózmentes túró
  • 70 g cukornak megfelelő édesítő (pl.eritrit)
  • 1/2 citrom héja
  • vanília aroma
  • 250 ml cukrozatlan laktózmentes habtejszín (hűtve)
  • 1 zselatinfix

Csokimázhoz:

  • 2 evőkanál gluténmentes kakaópor
  • 15 g cukornak megfelelő édesítő
  • 3 evőkanál víz
  • 10 g margarin vagy étolaj

Elkészítés:

  1. Hagyományos módon piskótát készítünk:
    • Előmelegítjük a sütőt 180 ° C-ra.
    • Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot készítünk kézi habverővel vagy robotgéppel.
    • A sárgájához adjuk az édesítőt, a vanília aromát az olajat és a vizet. Ezt jól összekeverjük, ehhez is habverőt vagy robotgépet használjunk.
    • Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, alaposan elkeverjük. Ehhez adjuk a tojássárgás keveréket, újra robotgéppel átkeverjük az egészet.
    • A tojásfehérje habját óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes masszához.
  2. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a piskóta tésztáját. Spatulával egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, a széleit a forma oldalára kicsit felhúzzuk, hogy sütésnél a közepe ne repedjen meg.
  3. 180 ° C-on sütjük 10 percig, majd 160 ° C-on további 10 percig. Ha kész hagyjuk kihűlni a piskótát. Mielőtt kinyitjuk a kapcsos tortaformát érdemes spatulával vagy késsel leválasztani a forma oldaláról a tésztát, így nem fog megrepedni.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A túrót összekeverjük édesítővel, vaníliával és citrommal, majd krémessé keverjük (botmixerrel könnyebb, egyébként villával is jó).
  5. Külön edényben a hideg tejszínből habot készítünk egy zselatin fixszel. Ha ez kész, hozzákeverjük a túróhoz.
  6. Amikor kihűlt a piskótánk visszatesszük a tortaformába, majd beleöntjük a túrós krémet, egyenletesen eloszlatva, simára kenve a tetejét.
  7. A torta csokimázához egy kisebb edényben összekeverjük a vizet és a kakaóport valamint az édesítőt. Lassú tűzön addig melegítjük  (de nem forraljuk fel) míg besűrűsödik, de jól kenhető marad a krém. Mielőtt levennénk a tűzről adunk hozzá margarint vagy olajat, hogy fényes mázunk legyen.
  8. Az elkészült mázat a tűzről levéve pár percig kevergetjük, hűlni hagyjuk, különben lecsorog a torta tejéről, majd a túró tetejére csorgatjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
  9. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek és megdermedjen a tortánk. Ehhez legalább 2 óra szükséges.

Elkészítési idő összesen: 60 perc

  • Előkészület: 40 perc
  • Sütés: 20 perc

Nehézségi szint: haladó

Energia
kcal
fehérje
g
zsír
g
szénhidrát
g
1 390,20 64,21 103,91 42,01

A laktózmentes Túrórudi torta receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusa készítette a laktózérzékeny.hu olvasói számára.

Vegyen részt Ön is a Mandulaliget Főzőiskola Mindenmentes főzőtanfolyam: kenyértől a desszertig tanfolyamán, hogy elsajátíthassa a mentes sütés főzés trükkjeit, praktikáit!

Kategória: , ,

ugrás az oldal tetejére