[1]Hozzávalók: 15 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
Piskótához:
- 30 g mandulaliszt
- 30 g kölesliszt
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál olaj
- 60 g cukornak megfelelő édesítő (pl. eritrit)
- 1 ek vanília aroma
- 1 nagy tojás vagy 2 kicsi
- 50 ml víz
Krémhez:
- 250 g laktózmentes túró
- 70 g cukornak megfelelő édesítő (pl.eritrit)
- 1/2 citrom héja
- vanília aroma
- 250 ml cukrozatlan laktózmentes habtejszín (hűtve)
- 1 zselatinfix
Csokimázhoz:
- 2 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 15 g cukornak megfelelő édesítő
- 3 evőkanál víz
- 10 g margarin vagy étolaj
Elkészítés:
- Hagyományos módon piskótát készítünk:
- Előmelegítjük a sütőt 180 ° C-ra.
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot készítünk kézi habverővel vagy robotgéppel.
- A sárgájához adjuk az édesítőt, a vanília aromát az olajat és a vizet. Ezt jól összekeverjük, ehhez is habverőt vagy robotgépet használjunk.
- Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, alaposan elkeverjük. Ehhez adjuk a tojássárgás keveréket, újra robotgéppel átkeverjük az egészet.
- A tojásfehérje habját óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes masszához.
- A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a piskóta tésztáját. Spatulával egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, a széleit a forma oldalára kicsit felhúzzuk, hogy sütésnél a közepe ne repedjen meg.
- 180 ° C-on sütjük 10 percig, majd 160 ° C-on további 10 percig. Ha kész hagyjuk kihűlni a piskótát. Mielőtt kinyitjuk a kapcsos tortaformát érdemes spatulával vagy késsel leválasztani a forma oldaláról a tésztát, így nem fog megrepedni.
- Közben elkészítjük a krémet. A túrót összekeverjük édesítővel, vaníliával és citrommal, majd krémessé keverjük (botmixerrel könnyebb, egyébként villával is jó).
- Külön edényben a hideg tejszínből habot készítünk egy zselatin fixszel. Ha ez kész, hozzákeverjük a túróhoz.
- Amikor kihűlt a piskótánk visszatesszük a tortaformába, majd beleöntjük a túrós krémet, egyenletesen eloszlatva, simára kenve a tetejét.
- A torta csokimázához egy kisebb edényben összekeverjük a vizet és a kakaóport valamint az édesítőt. Lassú tűzön addig melegítjük (de nem forraljuk fel) míg besűrűsödik, de jól kenhető marad a krém. Mielőtt levennénk a tűzről adunk hozzá margarint vagy olajat, hogy fényes mázunk legyen.
- Az elkészült mázat a tűzről levéve pár percig kevergetjük, hűlni hagyjuk, különben lecsorog a torta tejéről, majd a túró tetejére csorgatjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
- Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek és megdermedjen a tortánk. Ehhez legalább 2 óra szükséges.
Elkészítési idő összesen: 60 perc
- Előkészület: 40 perc
- Sütés: 20 perc
Nehézségi szint: haladó
Energia kcal |
fehérje g |
zsír g |
szénhidrát g |
1 390,20 | 64,21 | 103,91 | 42,01 |
A laktózmentes Túrórudi torta receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusa készítette a laktózérzékeny.hu olvasói számára.
Vegyen részt Ön is a Mandulaliget Főzőiskola Mindenmentes főzőtanfolyam: kenyértől a desszertig tanfolyamán, hogy elsajátíthassa a mentes sütés főzés trükkjeit, praktikáit!
[ad 42]