- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Túrórudi torta laktóz és gluténmentesen

laktózmentes túrótorta. Túrorudi torta [1]Hozzávalók: 15 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

Piskótához:

Krémhez:

Csokimázhoz:

Elkészítés:

  1. Hagyományos módon piskótát készítünk:
    • Előmelegítjük a sütőt 180 ° C-ra.
    • Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot készítünk kézi habverővel vagy robotgéppel.
    • A sárgájához adjuk az édesítőt, a vanília aromát az olajat és a vizet. Ezt jól összekeverjük, ehhez is habverőt vagy robotgépet használjunk.
    • Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, alaposan elkeverjük. Ehhez adjuk a tojássárgás keveréket, újra robotgéppel átkeverjük az egészet.
    • A tojásfehérje habját óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes masszához.
  2. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a piskóta tésztáját. Spatulával egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, a széleit a forma oldalára kicsit felhúzzuk, hogy sütésnél a közepe ne repedjen meg.
  3. 180 ° C-on sütjük 10 percig, majd 160 ° C-on további 10 percig. Ha kész hagyjuk kihűlni a piskótát. Mielőtt kinyitjuk a kapcsos tortaformát érdemes spatulával vagy késsel leválasztani a forma oldaláról a tésztát, így nem fog megrepedni.
  4. Közben elkészítjük a krémet. A túrót összekeverjük édesítővel, vaníliával és citrommal, majd krémessé keverjük (botmixerrel könnyebb, egyébként villával is jó).
  5. Külön edényben a hideg tejszínből habot készítünk egy zselatin fixszel. Ha ez kész, hozzákeverjük a túróhoz.
  6. Amikor kihűlt a piskótánk visszatesszük a tortaformába, majd beleöntjük a túrós krémet, egyenletesen eloszlatva, simára kenve a tetejét.
  7. A torta csokimázához egy kisebb edényben összekeverjük a vizet és a kakaóport valamint az édesítőt. Lassú tűzön addig melegítjük  (de nem forraljuk fel) míg besűrűsödik, de jól kenhető marad a krém. Mielőtt levennénk a tűzről adunk hozzá margarint vagy olajat, hogy fényes mázunk legyen.
  8. Az elkészült mázat a tűzről levéve pár percig kevergetjük, hűlni hagyjuk, különben lecsorog a torta tejéről, majd a túró tetejére csorgatjuk és egyenletesen eloszlatjuk.
  9. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek és megdermedjen a tortánk. Ehhez legalább 2 óra szükséges.

Elkészítési idő összesen: 60 perc

Nehézségi szint: haladó

Energia
kcal
fehérje
g
zsír
g
szénhidrát
g
1 390,20 64,21 103,91 42,01

A laktózmentes Túrórudi torta receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusa készítette a laktózérzékeny.hu olvasói számára.

Vegyen részt Ön is a Mandulaliget Főzőiskola Mindenmentes főzőtanfolyam: kenyértől a desszertig tanfolyamán, hogy elsajátíthassa a mentes sütés főzés trükkjeit, praktikáit!

[ad 42]