[1]Hozzávalók 10-12 db fasírthoz:
- 150 g dió
- 25 g natúr (sótlan) mogyoró
- 50 g natúr (sótlan) napraforgómag
- 25 g szezámmag
- 1 db közepes (M-es) méretű tojás
- 1 db vöröshagyma (kicsi, 70g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db konzerv (400 g-os) hámozott paradicsom
- 1 evőkanál petrezselyem felaprítva (4 g)
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- só, bors
- 150 g reszelt laktózmentes Gouda sajt
A mártogatóhoz:
- 150 g laktózmentes natúr joghurt
- 1 fej lilahagyma (kicsi, 70g)
- só, bors
Elkészítés:
- A diót, a mogyorót és a napraforgómagot száraz serpenyőben kb. 10 perc alatt közepes lángon, sűrűn rázogatva megpirítjuk.
- A fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
- Minden hozzávalót egy tálba tesszük, enyhén sózzuk és borsozzuk és alaposan összekeverjük.
- Mini muffinsütő forma (12 darabos) mélyedéseibe adagoljuk a masszát és 180 °C fokon 30-40 percig sütjük. (Süthetjük kisebb tepsiben, vagy tortaformában is, vagy akár úgy is, hogy húspogácsákat formázunk belőle és serpenyőben, kevés olajon sütjük meg.)
- A mártogatóhoz a lilahagymát felaprítjuk és a joghurthoz adjuk, sózzuk, borsozzuk.
Elkészítési idő: 20 perc+sütés
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom 1 adagban:
10 adag készítésekor | 12 adag készítésekor | |
Energia | 952,4 kJ / 232,7 kcal | 827,7 kJ / 197,7 kcal |
Fehérje | 8,5 g | 7,1 g |
Zsír | 18,7 g | 15,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,5 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 7,5 g | 6,2 g |
amelyből cukrok | 3,3 g | 2,8 g |
Rost | 2,4 g | 2,0 g |
A vegafsírt receptet lektorálta és a tápanyagszámítást elvégezte Nógrádi Katalin dietetikus [2] Nutricomp szoftverével [3].