- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Mire vigyázzunk egzotikus nyaralás során?

laktózintolerancia elkerülése nyaralás alatt

Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a másodlagos laktózintoleranciát?

A másodlagos laktózérzékenység megelőzése egzotikus nyaralás során

Nyár vége felé, utószezonban is sokan látogatnak el trópusi, szubtrópusi területekre, pl. Ázsia, Közel Kelet, Afrika és más távolabbi földrészek országaiba.

Egészségeseknek és az emésztőszervi panaszokra érzékenyebbeknek is oda kell figyelniük, mit esznek és hol, illetve mit isznak.

A megszokottól eltérő étkezési szokások, és a különlegesebb ételek fogyasztásának hatására lehetnek enyhe tünetek, ezek általában pár nap után elmúlnak. Enyhébb hasmenést okozhat a más összetételű, nekünk szokatlanabb étrend, a különlegesebb fűszerek és a fűszerek mennyisége, az eltérő rosttartalom.

Megjelenhetnek azonban olyan tünetek is, melyek károsítják a gyomor-, bélrendszert, átmenetileg csökken a laktáz enzim aktivitása, másodlagos laktózérzékenység alakul ki (pl. vírusos vagy bakteriális fertőzés). Tünetei: puffadás, hasi görcsök, fokozott bélmozgás, hígabb széklet, súlyos hasmenés.

Megelőzhető a másodlagos laktózintolerancia – mire figyeljünk

Amennyiben minden „szabály” betartása mellett (vagy nem figyeltünk oda eléggé) is jelentkeznek tünetek, szedhető bélfertőtlenítő gyógyszer, vagy, vény nélkül kapható hasmenés-gátló szer. Vigyünk magunkkal.

A hasmenést okozó baktériumok átmeneti laktózintoleranciát okozhatnak.

Ha a súlyos hasmenéskor a széklet véres, láz is jelentkezik, orvoshoz kell fordulni és semmilyen készítményt ne vegyünk be. Lehet, hogy a hasmenés megszűnik, de a fertőző baktériumok toxinjai tovább szaporodnak, még súlyosabb lesz a betegség, állapot.

Nógrádi Katalin dietetikus