- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Nem minden vizsgált termék volt laktózmentes

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság [1]

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Az NFH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukor-tartalom vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccino por és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.

Ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést – állapítja meg az NFH. A jogsértések egy “különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra” (laktóz-intoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktóz-intoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat. A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből. Azonban – mint az NFH kiemelte – a laktóz-intoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondania ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak.

A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.

Az NFH által végzett további vizsgálatok eredményei elérhetők az NFH [2] oldalon.   Forrás: MTI [3]   Megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, tájékoztatást kérve, hogy mely termékek voltak érintettek:

Érdeklődésére szeretném tájékoztatni, hogy a jelzett témában született jogerős határozatok megismerhetőek a hatóság honlapján a következő linkekre kattintva: http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/hatarozat/hirdetmenyek/HAJ_02021_3_2013.html http://www.nfh.hu/data/5943624/12695600_hatarozat_12685582_pub.pdf [4] Üdvözlettel: Perger Mónika sajtóreferens

(laktozerzekeny.hu: közben az idézett anyagokat törölték.)