- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Szója ABC 1.

szója termékek [1]

szója termékek

Glutén-, és laktózmentes szójakészítmények

Az egészséges táplálkozási ajánlás szerint a szója, vagy szójakészítmények, vagy szóját tartalmazó készítmények heti rendszerességgel ajánlhatók.
Hogy kinek mennyi, és milyen formában, az mindig az adott egyéntől függ. Ezért azt javasoljuk, hogy forduljanak dietetikushoz, mert a személyes konzultáción a dietetikus egy alapos kikérdezés mellett figyelembe veszi az aktuális egészségi – betegségi állapotokat, a kliens egyedi igényeit és így készít számára táplálkozási ajánlást!

Mivel a szója laktózmentes és gluténmentes is egyben, így a natúr változatokat nyugodtan beilleszthetjük a laktózintolerancia, és/vagy gluténérzékenység – cöliákia [2] betegségek étrendjébe, hetente 1-2 alkalommal, kivétel: ha a beteg szójaallergiás is.

Szójabab

szójabab termesztés [3]

A szójabab termesztése.

A szójabab természetben előforduló formája emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Közel 60%-át növényi olajok, és növényi fehérjék alkotják. Ezen felük közel 35%-ban tartalmaz összetett szénhidrátot és 5% egyéb szervetlen anyagot.
A szójában található fehérjék nagy százalékban hőállóak. A szójában található szénhidrátok egy része az ember számára nem emészthetőek, és sajnos puffadást, fokozott szélképződést eredményezhetnek.
A szójababot nyersen nem javasolt fogyasztani, csak alapos hőkezelés és/vagy fermentálás, speciális előkészítés után. Így készülnek a különféle szójatermékek is.
Speciális eljárással a babot megszabadítják a héjától és a fehérjék emésztését végző tripszin enzimet gátló vegyülettől.

S mivel a szójaliszt már nem tartalmazza ezeket az anyagokat, közvetlenül is fel lehet használni ételek készítésére.

Szójaliszt

Ezt inkább vegyük készen! Kétféle kapható belőle:

A teljes szójaliszt

100g tápértéke
energia 511,3 kcal
fehérje 41,6 g
zsír 28,5 g
szénhidrát 22,1 g

Pörköléssel készül, aminek következtében némileg módosul az íze,
s főként édes ételek készítésére használják.

A zsírszegény szójaliszt

100g tápértéke
energia 328,2 kcal
fehérje 47,3 g
zsír 0,6 g
szénhidrát 33,4 g

Felhasználhatjuk: kenyerek, péksütemények, édes-, és sós sütemények, pizza tésztához. Kb. a kenyérliszt 10-30 százalékát lehet kiváltani. Azt is vegyük számításba, hogy nagyobb a folyadékmegkötő képessége a búzaliszténél, így több vizet is kell használnunk hozzá.
Figyeljünk arra, hogy az így készült étel kissé lazább lesz a megszokottnál, de egy több napig friss marad.

Pirított szójabab

Jó rágcsálni való alternatíva, és az elkészítése is egyszerű.

Miközben hűl, ízesíthetjük sóval, fűszerekkel, kevés olajjal, de natúran is finom ropogtatni való.

Szójaolaj

Préseléssel nyerik.
Energiatartalma ugyan annyi, mint az összes növényi olajé, tehát nem fogyókúrás!

100g tápértéke
energia 899 kcal
fehérje 0 g
zsír 99.9 g
szénhidrát 0 g

Mint az összes zsiradékot. a zsír kiváltására alkalmas.  A legtöbbet használt típusok, a legismertebb változatok:

Okara – szójababrost

Ez tulajdonképpen egy pép, ami visszamarad a szójaital vagy a tofukészítésekor.
Sovány túróhoz hasonlóan alacsony az energia tartalma, de a fehérje tartalma alacsonyabb, és a magas rosttartalmú szénhidrát mennyisége nagyobb.

100g tápértéke
energia 77 kcal
fehérje 3,2 g
zsír 3,3 g
szénhidrát 12,5 g
rost 4,1 g

Íze semleges, így tetszés ízesíthetjük, akár sós, akár édes változatban. Akik rostszegényen étkeznek, és valamilyen okból nem ehetnek rostos ételeket, ezzel lehet dúsítani, hiszen semleges ízű!

Felhasználhatjuk: fasírtokhoz, mint a húst, tojással összefogva.
Dúsíthatunk vele darált húsos és/vagy rakott húsos zöldséges ételeket, krémeket.

Természetesen vannak más feldolgozott formái is, mint például

és sok más a Szója ABC 2 – A tejhelyettesítő szójakészítmények [4] című cikkünkben: