- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

Tejfehérje allergia gyermekkorban

Tejallergia, azaz a tejfehérje allergia 3-10 kor között megszűnhet. [1]Tejfehérje allergia közismert néven tejallergia.

Amikor az első gyermekünk megszületik, kiderül, hogy nagyrészt ő a mi „tanítómesterünk”, hiszen igazából az első gyermeken tanulunk meg mindent. Például megkülönböztetni a sírás jellegét, és rájönni, hogy éppen mi is lehet az ő problémája.

Az elsődleges táplálásban mindig az anyatej a legfontosabb. Ugyanakkor nem mindig vagyunk elég felkészültek, hogy már apróbb változást is észrevegyünk.

Fontos megjegyezni, hogy az anyatejjel táplált csecsemőknél előforduló ételallergiák, jóval ritkább, mint ahogyan a szülők gondolják.

A tehéntej, és a belőle készült tejtermékek a probléma leggyakoribb okozói, egyben ez az egyetlen olyan ételcsoport, amely az elvégzett kutatások szerint bizonyítottan okozhat nyugtalanságot vagy hasfájást a csecsemőknél.

Nagyon sokféle tünet jelenhet meg:

Előfordulhat csak egy tünet, de az is lehet, hogy több tünet is jelen van!

Az allergiás reakció súlyossága függhet:

Ha jól megfigyelhető, hogy a gyereknél az anya, vagy már a gyermek nagyságából adódóan a saját tej-, tejtermékfogyasztás után jelennek meg tünetek, akkor már érdemes gyanakodni, hogy vagy tejfehérje-allergiára, vagy laktózérzékenység, bár akár még gluténintoleranciára [2], cöliákiára (gyümölcsjoghurtokban, sajtkrémekben lehet glutén) is gyanakodhatunk!

Azonnal menjünk orvoshoz, és kérjünk beutalót kivizsgálásra, ne mi kísérletezgessünk a gyereken, így is elég rosszul érzi magát!

A gyermekeknél a tejallergia elsősorban vérvizsgálattal mutatható ki!

Jobb esetben a tejfehérje-allergia idővel elmúlhat!

Ha a diagnózis, valóban tejfehérje allergia, akkor a tejet és a tejtermékeket, illetve az azokat is tartalmazó készételeket is ki kell hagyni az étrendből. Ha kora csecsemőkorban jelentkezik, akkor előfordulhat, a gyerek 3-6-10 éves korára az esetek 80 százalékában megszűnik a panasz. Kizárólag, a kezelőorvossal és dietetikussal egyeztetve lehet kipróbálni, hogy allergiás-e még a gyermek.

Ennek feltétele, hogy legalább 4 hét folyamatos tejterheltség mellett, ne jelenjen meg tünet, egyszer sem!

Tehéntejmentes étrend esetén az élelmiszerek csomagolásán az alábbiakat kell figyelni, és elkerülni:

Fontos tudnivalók:

Anyatejes tejallergia

Nagyon ritkán előfordulhat az anyatejes tejallergia is. Ilyen esetben elsőként az anyának kell kerülnie a szoptatás befejezéséig a tejet-, tejtermékeket, de súlyosabb esetben abba kell hagyni a szoptatást, és aminosav alapú tápszer adható a gyermeknek.

Ha tejmentes termékeket keresünk, az alábbi jelölésekkel találkozhatunk:

tejmentes [3]

tejmentes