[1]Az orvos válaszol rovatunkban [2] már többen feltették a kérdést, hogy: A tejsav okozhat-e laktózérzékenységi tüneteket? Ezért pár gondolatot szedtünk össze a tejsavról.
Elsőként a legfontosabb:
A tejsav nem tartalmaz laktózt, így a tejsavat tartalmazó élelmiszer* sem okozhat laktózérzékenységi tüneteket.
* persze ha más laktóztartalmú összetevő nincs benne
Tehát a laktózérzékenyek fogyaszthatják a tejsavat tartalmazó, de egyébként laktózmentes ételeket, vagy laktáz enzimet fogyasztva a laktóztartalmú termékek mellé.
Maga a tejsav, színtelen (vagy sárgás), szagtalan, szerves kémiai vegyület, egy szerves sav, mely számos biokémiai folyamatban játszik szerepet. Kémiai képlete: CH3CHOHCOOH.
A tejsav széles körben elterjedt a természetben. Vízben és alkoholban is egyaránt oldódik.
Kis mennyiségű tejsav folyamatosan képződik a mi szervezetünkben is – főként az izomszövetben. Megerőltető, vagy szokatlan testmozgás során, tejsav halmozódhat fel a szervezetünkben, ilyenkor jelenik meg az úgy nevezett izomláz, mely pár nap alatt elmúlik.
A természetben a tejsav két formában fordul elő, melynek különböző fizikai tulajdonságai vannak.
- Az egyik, az emberi szervezet által is termelt tejsav a rajta keresztülbocsátott polarizált fényt jobbra forgatja.
Ezt a típust L (+) – jobbra forgató – tejsavnak nevezzük, ezt a szervezetünk gyorsan és könnyen feldolgozza. - A D (-) – balra forgató – tejsav ezzel szemben a polarizált fényt balra forgatja.
Ezt a tejsavat az emberi szervezet először egy meghatározott enzim segítségével először L(+)- á alakítja, és csak utána tudja hasznosítani.
Ha a csecsemők számára készítenek tápszert, akkor figyelembe kell venni, hogy ők még nem képesek a balra forgató tejsavat jobbra forgatóvá alakítani, így szigorú előírás, hogy a csecsemőtápszerekben csak az L(+) tejsav használható.
Mint mindent, a tejsavat is elő lehet állítani:
- tejcukorból (laktóz) fermentálással állítható elő,
- gyakran baktériumokkal állítják elő (pl. Lactobacillus delbueckii stb.).
- a jobbra vagy a balra forgató típust, illetve esetenként a kettő egyenlő arányú keverékét állítják elő
- kémiai reakciókkal szintetikusan is elő lehet állítani.
Tejsavat számos kereskedelmi célra is használjuk, táplálkozásban ízesítő és tartósítóként is
A tejsav e-száma: E270.
Tejsavat találhatunk számos élelmiszerben, mint savanyúságot szabályozó anyag vagy mint tartósítószer.
- savregulátorként megtalálható, például a joghurtban
- savanyúságokban, pl.: tejsavas erjesztéssel előállított savanyú-káposzta
- 12%-s gyümölcstartalmú gyümölcsitalokban
- 25-50% gyümölcstartalmú gyümölcsnektárokban
- lekvárokban, dzsemekben
- édességekben
- desszertekben
- hidegkonyhai készítmények
- még sörökben is
Kép forrása: Wikipédia.
Fontos megjegyezni, hogy a tejsav az nem azonos a tejsavóval!
A hasonló név és hangzás miatt sokan összekeverik a két fogalmat. A TEJSAVÓ (az ó betűn a hangsúly !) az magas laktóz tartalmú tejszármazék, amely ezért okozhat laktózérzékenységi tüneteket.
A tejsavó a túró és a sajtgyártás melléktermékeként keletkezik, amelyet sokféle késztermékben felhasználnak, így amibe tejsavó van az laktózt is tartalmaz.