- Laktózérzékenység, laktózintolerancia, tejcukor érzékenység, tejallergia - https://laktozerzekeny.hu -

A laktóz-intolerancia tünetei

laktózintolerancia tünetei, tejcukor érzékenység tüneteiA laktóz-intolerancia tünetei a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek:

A laktózintolerancia tüneteinek súlyossága általában összefügg az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségével, és az evés vagy ivás után körülbelül fél órával jelentkezik. A legtöbb tejcukorérzékeny bizonyos mennyiségű tejet vagy tejterméket még probléma nélkül el tud fogyasztani.

A tejcukor-érzékenység megállapítása

Nagy eséllyel megállapítható a tejcukor-érzékenység, amennyiben az illető a tejtermékek fogyasztása után fél órával tapasztalja a fenti tüneteket (hasmenés, hányinger, puffadás, gyomorfájdalom), illetve azok ezen élelmiszerek elhagyása után elmaradnak. Nem kell azonban lemondanunk a tejről, mindössze válasszunk laktózmentes termékeket.

Laktóza-intolerancia tesztek

Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható és kezelhető (laktózmentes termékek fogyasztásával vagy a tejtermékek elhagyásával), annak orvosi diagnosztizálása célszerű.

Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll a laktóz-intolerancia megállapítására.

Még részletesebben a laktózérzékenység diagnosztikai módszereiről. [2]