Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Hidrogén kilégzési vagy vérszérum glükózszint teszt?

Nyomtatás Nyomtatás

Ha észrevette magán a laktózintolerancia jellegzetes tüneteit (hasmenés, puffadás), akkor itt az ideje egy korrekt diagnózis felállításának, a különféle kísérleti diéták helyett.

Melyiket válassza? Hidrogén kilégzési vagy vérszérum glükóz szint teszt? A laktóz intolerancia kimutatására végzett leggyakoribb tesztek közé tartozik a hidrogén kilégzési teszt is.

Hidrogén-kilégzési teszt

Hidrogén kilégzési teszt az egy teljesen fájdalommentes módszere a laktózérzékenység megállapításának.

A hidrogén kilégzési teszt teljesen fájdalom mentes.

Mivel a laktóz vagy tejcukor nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során, így a vékonybél bolyhainak tövében található sejtek és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot (diszacharid – laktóz) egyszerű cukrokká: glükózzá és galaktózzá.
Az így lebontott monoszacharidok vagy egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba.

Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A bélben keletkező hidrogéngáz a bélfalon áthatolva bejut a véráramba és így kerül a kilélegzett levegőbe. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős H2 gáz koncentrációnövekedés laktóz-intoleranciára utal.
Ezen alapul a laktóz oldattal végzett hidrogén kilégzési tesztvizsgálat is, mellyel a szakorvos a laktózérzékenységet  diagnosztizálhatja.

A mérés során, az adott mennyiségű laktóz elfogyasztása után a műszer megméri a kilélegzett levegőben a kilélegzett hidrogén mennyiségét.
A teszt ital elfogyasztása előtt és után (többször, meghatározott időközönként) a speciális eszközbe kell fújni, amely elvégzi a minta elemzését és így következtet a laktáz-hiány valamint a bontó baktériumok elszaporodásának mértékére. Normális emésztés esetén a kilélegzett levegőben nagyon kevés a hidrogén.

  • Előnye:A hidrogén kilégzési teszthez nincs szükség vérvételre, így annak a  kellemetlenségével sem jár, hiszen csak a kilélegezett levegőt kell a mérőműszerbe fújni.
  • Hátránya: A vizsgálatot megelőzően néhány szabályt be kell tartani, melyről a hidrogén kilégzési teszt menetéről írt cikkünkben olvashat.

Amíg nem volt lehetőség hidrogén kilégzési tesztre, a technológia hiányában, anno a hagyományos vérszérum glükózszint-tesztet végeztek

Mi az alapja a vérszérum glükóz mérésen alapuló laktózérzékenység vizsgálatnak?

vérszérum glükóz mérés - laktózérzékenység vizsgálat

vérszérum glükóz mérés

Megfelelő laktózbontás esetén a laktózból és a galaktózból is glükóz keletkezik, ami a véráramba kerül és vérvizsgálattal ki is mutatható a vércukorszint-emelkedés.
Ezzel szemben laktóz-intolerancia esetén laktóz fogyasztása után nem változik a vércukorszint, hiszen nincs laktáz, amely a laktózt lebontaná galaktózzá és glükózzá.

Ezt a laktózérzékenység vizsgálatot is tesztfolyadék elfogyasztása előtt és után végzik el. A tesztfolyadékot éhgyomorra kell elfogyasztani, a mintavétel ezt megelőzően és utána, meghatározott időközönként történik. Az eredményt az összes minta elemzésének eredménye adja  (a vércukorszint alakulása).

  • Előnye: A vérszérum glükózszint-teszt esetén a vérvétel alkalmával levett vérből egyszerre több allergén vagy betegség vizsgálata is elvégezhető lehet.
  • Hátránya: Többszöri tűszúrással jár, amit nem mindenki szeret, illetve a környezetre káros veszélyes hulladék is keletkezik.

Annak érdekében, hogy a biztonságosan állítson fel a szakorvos diagnózist, és további, felesleges vizsgálatokat kerüljenek el, az orvos dönti el, hogy melyik a megfelelő vizsgálat a diagnózis felállításához.

Ezen kívül léteznek más módszerek is a tejcukor-érzékenység megállapítására:

  • csecsemőknél, kisgyermekeknél székletvizsgálattal,
  • izotópos vizsgálattal,
  • más betegség révén végzett bélbiopszia vizsgálatkor,
  • genetikai vizsgálattal.

Amennyiben kérdése merülne fel, tegye fel kérdését az orvosszakértőnknek!

 

 , , ,
ugrás az oldal tetejére