Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Honnan lehet kideríteni, hogy egy természetes sajt laktózmentes-e?

Nyomtatás Nyomtatás

A sajt (és a többi tejtermék is) fontos kalciumforrás, ezért a laktózérzékenyek számára sem szabad lemondania róluk.

Sajt válogatás
Léteznek deklaráltan laktózmentes termékek, amelyek laktóz tartalma a törvényben meghatározott 0,1g / 100g határ alatti. Ezeket a termékeket a laktóz-intoleráns betegek is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen tejcukor mentesek. Több cikkünkben érintettük már azt az érdekes tényt, hogy a sajtok nagy része laktózmentes, még akkor is, ha az nincs rajta külön feltüntetve. Ennek oka a sajtok természetes érése és gyártástechnológiájából adódik.

Persze jobb félni, mint megijedni, menjünk biztosra.

Hogyan állapítható meg egy sajtról, indirekt módon, hogy laktózmentes-e, ha csak a 100g termék tápértékének táblázata szerepel rajta, de nem írták rá konkrétan, laktózmentes?

Érdemes kicsit belegondolni, hogy hogy is készül a sajt, akkor könnyen megállapíthatjuk magunk is indirekt módon a tápérték táblázat adatai alapján egy sajtról, hogy az laktózmentes-e.

A természetes sajtok készítése során felhasználható anyagok:

  • tej vagy tejszín
  • étkezési só kb. 1-4%
  • oltó – minimális mennyiség
  • esetleg színezékek, fűszerek, ízesítők – minimális mennyiségben

Vegyük észre, hogy a felhasznált összetevők között nincs “cukor” (azaz szénhidrát) nevesítve. Tehát a sajtgyártás során nem kevernek cukrot a tejbe vagy az alvadékba.

A legtöbb gyártó jelöli a tápérték táblázatot (energia, szénhidrát, zsír, fehérje) a termékeken amelyek ma ugyan még nem kötelezőek, de 2016-tól már kötelező lesz a tápérték jelölés ún. BIG 8 formában is ami még ennél is részletesebben tartalmazza az tápérték adatokat a cukrokat külön kiemelten:
[ad 56]
energiára (kJ) / (kcal):
zsír
amelyből
— telített zsírsavak
— egyszeresen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
— többszörösen telítetlen zsírsavak (nem kötelező)
szénhidrát
amelyből
cukrok
— poliolok (nem kötelező)
— keményítő (nem kötelező)
rost (nem kötelező)
fehérje

vitaminok és ásványi anyagok (nem kötelező)

Amennyiben a sajt szénhidrát vagy cukor tartalma 0,1g /100g  vagy az alatti akkor – mivel más cukrot, mint ami a tejben található tejcukor a termék nem tartalmazhat – biztosak lehetünk benne, hogy a sajt laktózmentes.

2 gyakorlati példákkal szemléltetve.

laktózmentes gouda sajt
laktózmentes gouda sajt
laktózmentes emmentális sajt
laktózmentes emmentáli sajt

Természetesen a kereskedelemben számos kifejezetten laktózmentes terméket is meg lehet vásárolni, amelyeket a gyártó laktózmentes tejből készít vagy a gyártás során vonják ki belőle a laktózt, ezekre általában külön fel is hívják a fogyasztók figyelmét.Kapcsolódó bejegyzések:

Akciós laktózmentes termékek 2015 május
Akciós laktózmentes termékek 2015 május

Megérkeztek az első akciós laktózmentes termékek a listánkra, amelyek 2015 májusában kaphatóak akciós áron. Várjuk az Ön bejelentését is.

Sajt, mint kalciumforrás - laktózérzékenyeknek is!
Sajt, mint kalciumforrás – laktózérzékenyeknek is!

Sokan úgy gondolják, hogy a laktózérzékenyek (tejcukor érzékenyek) nem ehetnek tejtermékeket. Pedig ez tévedés. Sok sajt természetesen laktózmentes! Ezen kívül...

Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat
Tej-, tejtermékfogyasztás és vastagbéldaganat

Ne mondjanak le a laktózérzékenyek sem tejtermékekről. A tejfogyasztás fontos, hiszen a tejtermékek kitűnő kalciumforrások. A bélben lévő kalcium, és...

, , ,
ugrás az oldal tetejére