Laktózérzékenység, tejallergia, tejcukor érzékenység, laktózintolerancia.

Receptek laktózmentes étrendhez

Laktózmentes receptek

Nyomtatás Nyomtatás

Laktózmentesen is ínyenc módra

A laktózérzékenység kezelése hosszú távon csakis precíz diétával és vagy laktáz enzim pótlással  lehetséges. Mindennapos odafigyelést kíván ez, hiszen az étrend kialakításánál kerülni kell a mindenhol előforduló laktóztartalmú tejtermékeket.

Ez ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy örökre le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, italainkról, desszertekről, hiszen a boltokban számtalan különféle laktózmentes termék vásárolható meg, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy finomságokat készítsünk belőlük.

Emellett olyan termékeket is fogyaszthatunk, amelyek alkalmasak arra, hogy segítségükkel pótoljuk azokat az élelmiszereket, amelyekről le kell mondanunk.

A helyes laktózmentes diéta

A helyes laktózmentes diéta összeállításához érdemes kezelőorvosunkkal és személyesen dietetikussal konzultálni. Ez már csak azért is ajánlott, mivel a tejcukor-érzékenység mindenkinél más és más mértékben jelentkezik, hiszen a laktáztermelés is különböző mértékben csökken vagy teljesn hiányzik. Vannak, akik egyáltalán nem bírják a tejtermékeket, mások kisebb mennyiségeket még probléma nélkül el tudnak fogyasztani. Ezért aztán meg kell határozni a kezelőkkel, hogy mekkora mennyiségű tejterméket fogyaszthat el úgy, hogy az ne terhelje meg szervezetét.

Laktózmentes termékek alatt alapvetően két csoportot értünk:

  1. Vannak amelyek elkészítésénél nem használnak fel olyan alapanyagokat, mint például a tejcukor, vagy laktóz,tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, citopánpor, tejes margarin, tejsavós édesítőszer, kazein, kazeinátok . Mivel ezek tejcukrot tartalmazó termékek, elhagyásukkal a kész élelmiszerek sem tartalmaznak majd laktózt.
  2. Vannak, az olyan tejtermékek tartoznak, amelyek tartalmaznak ugyan laktózt, viszont az azt lebontó laktáz enzim hozzáadásával készülnek, és nem terhelik a tejcukor érzékeny beteget.
    Ezek az úgy nevezett laktózmentes termékek. Sokan nehezen hiszik el, de laktózmentes alapanyagokból is nagyon finom ételek készíthetőek.

Adott lehetőség, olyan növényi eredetű alapanyagokat is felhasználni, mint például a szója– vagy mandulaital (“mandulatej”) rizsital (“rizstej”), amelyek ízvilága hasonlít a hagyományos tejtermékekéhez, segítségükkel pedig ízletes turmixokat, süteményeket, desszerteket készíthetünk.
Viszont ebben az esetbe, ha ezeket a termékeket használjuk a laktózmentes termékek helyett, gondoskodnunk kell a megfelelő kalciumpótlásról is, amit szintén dietetikussal tudunk egyeztetni.

Bármilyen étel esetében is alkalmazhatjuk ezeket vagy éppen a laktáz hozzáadásával készült termékeket, ehhez rengeteg különleges recept áll rendelkezésünkre.

Receptjeinkben értelemszerűen a garantáltan laktózmentes termékeket javasoljuk használni!

ugrás az oldal tetejére